hren
 

Prošlodnevne najave iznadprosječne topline i južine potvrđuju se iz dana u dan, pri čemu za ovaj tjedna gotovo i nema nekih znatnih promjena - na Jadranu i područjima uz njega bit će oblačnije, kišovitije, vjetrovitije, a u sjevernijim krajevima stabilnije, uz mjestimičnu jutarnju maglu.

Osim temperature zraka koja će biti oko rekordne za ovo doba godine, i mogla bi nekima prouzročiti zdravstvene tegobe, te neobične pojave u biljnom i životinjskom svijetu, i biometeorološke će prilike biti prilično nepovoljne, a bit će i ograničenja u prometu na Jadranu zbog jakog, gdjekad i olujnog juga.

Prognoze za blagdanski tjedan nisu još dovoljno pouzdane po danima, ali se s relativno velikom vjerojatnosti može prognozirati da će i u tom tjednu biti relativno toplo, i to manje nego u ovome tjednu. Vjerojatnost mnogima željenog snijega i „bijelog Božića“ je vrlo mala. Čak i u gorju. Ali naravno, nada postoji. Možda se prognoze za sljedeći tjedan još promijene?!

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

U utorak većinom još toplije nego u ponedjeljak...

Tomislav Kozarić: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu vrijeme biti podjednako kao u ponedjeljak - većinom sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u Posavini i maglom. Vjetar uglavnom slab južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka oko 16 °C, a jutarnja raznolika, većinom od 3 do 8 °C.

U središnjoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano, uz slab i umjeren, na sjeveru i jači jugozapadnjak, te još toplije nego na istoku. Najniža temperatura od 7 do 10 °C - viša od prosječne najviše za ovo doba godine, a poslijepodne ponegdje i do 18 stupnjeva.

U gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz malo kiše, uglavnom na širem riječkom području i dijelu Gorskog kotara. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, na moru i jugo uz većinom umjereno valovito more. Najviša temperatura od 12 °C u gorju do 18 °C na moru.

Podjednako i u Dalmaciji - umjereno do znatno oblačno, mjestimice uz mogućnost za malo kiše. Uz umjereno i jako, pa i vrlo jako jugo bit će još malo vjetrovitije nego u ponedjeljak, pa more na otvorenom srednjeg Jadrana prema kraju dana može biti i jače valovito. Najniža temperatura od 9 °C u unutrašnjosti do 15 °C na otocima, a najviša oko 18 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske najviša temperatura do 19 °C, a najniža oko 15 °C, a vrijeme kao i drugdje na Jadranu, pri čemu će ponegdje vjerojatno pasti i malo kiše. Puhat će umjereno do jako jugo uz umjereno valovito i valovito more.

I u nastavku tjedna južina i iznadprosječna toplina

"Na Jadranu sve do kraja tjedna znatno toplije nego što je uobičajeno za drugi dio prosinca. Kiša će od srijede biti češća, osobito u četvrtak i subotu kad će ponegdje biti i obilnija uz moguću grmljavinu. Umjereno i jako jugo s olujnim udarima stvarat će probleme u pomorskom prometu, a krajem četvrtka i početkom petka prolazno će puhati južni i jugozapadni vjetar, isto kao i u subotu i početkom nedjelje.

U većem dijelu unutrašnjosti do petka bez bitne promjene - djelomice sunčano, a uz više oblaka uglavnom u gorju povremeno malo kiše. Ujutro mjestimice magla, većinom na istoku u srijedu i četvrtak. Za vikend oblačnije, povremeno s kišom. Jugozapadni i južni vjetar će najprije oslabjeti, u petak pojačati. Iako će temperatura biti malo niža nego utorak i dalje ostaje mnogo toplije od prosjeka.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Izvor: HRT


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij