hren
 

NA PREDSJEDNIČKE IZBORE DO 11.30 SATI ODAZVALO SE OKO STO TISUĆA BIRAČA VIŠE NEGO PRIJE PET GODINA
Jutros u 7 sati u Hrvatskoj su počeli izbori na kojima 3,8 milijuna birača odlučuje tko će u idućih pet godina biti predsjednik države, odnosno hoće li novi mandat osvojiti aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili će na Pantovčak netko od njezinih 10 protukandidata.

Prema prvim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, nakon obrade 96 posto biračkih mjesta, izlaznost do 11.30 sati bila je 15,75 posto, što je 2,5 postotna poena, odnosno 100 tisuća birača više nego li prije pet godina, unatoč lošem vremenu u cijeloj zemlji.

Najveći odaziv birača, oko 20 posto, zabilježen je u Varaždinskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, dok je najmanji odaziv glasača u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je odaziv oko 13 posto. Među gradovima, sjedištima županija, po odazivu birača prednjače Požega, Varaždin i Koprivnica s oko 21 posto, a najlošiji  odaziv imaju Dubrovnik, Šibenik i Zadar s oko 12 posto.

Prema informacijama DIP-a, u Kaštelima je izlaznost do 11.30 sati (nisu dostavljeni podaci s jednog biračkog mjesta) iznosila  13,35 posto. Najviše ih je do ovog vremena izašlo na biračkom mjestu broj 4 u Kaštel Sućurcu 15,86 posto te na biračkom mjestu 14 u Kaštel Starom 15,31 posto. Najlošiji odaziv do 11.30 sati bio je na biračkom mjestu broj 21 u Kaštel Štafiliću 9,13 posto te na drugom štafilićkom biračkom mjestu broj 20, gdje je izlaznost bila 10, 93 posto.

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6409, a u Kaštelima 21, otvorena su do 19 sati do kada traje i dvodnevna izborna šutnja, za vrijeme koje je zabranjena bilo kakva izborna promidžba, objavljivanje procjene rezultata, kao i rezultata prethodnih izbora.

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je sve birače da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta te zaokruže onog kandidata za kojeg smatraju da bi bio najbolji izbor, a kako bi glasački listić bio važeći, potrebno je čitko zaokružiti samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata.

Na birališta su u ranijim jutarnjim satima izašli i sami predsjednički kandidati, ali i stranački čelnici kako bi obavili svoju građansku dužnost i glasovali.

Nedjeljne izbore za predsjednika države, sedme od kako je Hrvatska stekla neovisnost, prati rekordnih 24.270 promatrača, a za sada je prema dostupnim podacima prijavljena tek jedna pritužba vezana uz izbore, i to s biračkog mjesta u Mostaru, gdje predsjednik biračkog odbora nije na vrijeme otvorio biračko mjesto, već je kasnio desetak minuta.

Osim u Hrvatskoj, predsjednik se bira u još 47 država, a zbog vremenske razlike, u nekima od njih izbori su počeli već u subotu navečer i završili su do podneva, odnosno do 13 sati po hrvatskom vremenu, konkretno u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji.

Do sad je u BiH glasovalo 6211 birača, a u Njemačkoj 3425 njih, dok su birališta zatvorena na istočnoj obali Australije, gdje je oko tisuću birača iskoristilo svoje pravo glasa u Camberi, Sidneyu i Melburneu, dok se čekaju rezultati iz Pertha.

Idući podaci o izlaznosti do 16.30 sati očekuju se u 17 sati, a prve nepotpune rezultate DIP će objaviti iza 20 sati. S obzirom na veći broj kandidata nego što je bio slučaj na prošlim predsjedničkim izborima, u DIP-u vjeruju da bi iza 22 sata već trebali imati preko 80 posto obrađenih biračkim mjesta.

Pogledajte fotografije iz Kaštel Starog...


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij