hren
 

RAZLIKA MEĐU KANDIDATIMA 3%
Hrvatska 5. siječnja bira predsjednicu ili predsjednika. Zoran Milanović relativni je pobjednik prvog kruga, a kako kandidati stoje u drugom krugu, donosi ekskluzivno istraživanje koje je agencija Ipsos provela za Dnevnik Nove TV.

Prema ekskluzinom istraživanju na 63 posto građana kaže kako će sigurno izaći na predsjedničke izbore. Iz iskustva znamo kako je taj broj u stvarnosti uvijek nešto niži. Ti su građani u fokusu daljnje analize. Među njima još uvijek ima čak 13 posto neodlučnih.

89 posto birača aktualne Predsjednice planira izaći i na drugi krug izbora. Isto vrijedi i za njezinog oponenta, čijih 88 posto birača iz prvog kruga također planira izaći na birališta.

I birači Miroslava Škore, njih 61 posto planira izaći na birališta u nedjelju, ali i 41 posto birača koji u prvom krugu nisu glasovali.

Za koga će glasati Škorini birači

Posljednja dva tjedna velika se rasprava vodi o tome kako će na ovim izborima glasati birači Miroslava Škore.

61 posto Škorinih birača glas bi u drugom krugu dalo Kolindi Grabar- Kitarović, a tek njih 28 posto Zoranu Milanoviću. 11 posto još uvijek je neodlučno.

Zoran Milanović u vodstvu

Prema trenutačnom javnom mnijenju, u drugom krugu predsjedničkih izbora Zoran Milanović dobio bi 45 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 42 posto. U odnosu na posljednje istraživanje vidljivo je da se razlika među kandidatima smanjuje. I sada se nalazi unutar statističke pogreške istraživanja.

A kako smo već istaknuli, neodlučnih je 13 posto, što je blagi rast u usporedbi s istraživanjem nakon prvog kruga, kada ih je bilo 10 posto.

Tko su birači Zorana Milanovića, a tko Kolinde Grabar-Kitarović

Zoran Milanović može računati na 64 posto birača s VSS-om. U prednosti je u Zagrebu s 53 posto, Sjevernoj Hrvatskoj s 54 posto te u Primorju i Istri sa 65 posto glasova.

Birači s osnovnom školom bi u većoj mjeri glasovali za Kolindu Grabar- Kitarović, odnosno njih 49 posto.

Kolinda Grabar-Kitarović pobjeđuje u Slavoniji s 54 posto, Banovini i Kordunu s 59 posto te Dalmaciji sa 60 posto glasova.

NAPOMENA

Dodajmo kako je istraživanje provela agencija IPSOS na reprezentativnom uzorku od 1004 građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno telefonski 2. siječnja 2020. godine. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1 posto, a za rejtinge stranaka +/-3,7 posto.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij