hren
 

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA DO REDA
Iako nam oni koji skrbe o otpadu u Kaštelima kažu da je glomaznog otpada na kaštelanskim ulicama danas nešto manje nego u istom razdoblju prošle godine, stanje je još uvijek alarmantno jer se deponiji glomaznog otpada koji stvaraju građani još mogu susresti na različitim mjestima, unatoč činjenici da odnedavno radi reciklažno dvorište u Rudinama, predviđeno za odlaganje takvog otpada.

- Reciklažno dvorište otvoreno je u studenom prošle godine, no građani još otpad odlažu svugdje, ali ipak, iz dana u dan primjećujemo da građani ponešto mijenjaju dosadašnju praksu i navike te sve češće donose propisno odložiti glomazni i ostali predviđeni otpad  – ustvrdio je direktor tvrtke Zeleno i modro Alen Lučić.

A u reciklažno dvorište najčešće se donosi stari namještaj, bijela tehnika, različiti manji električni uređaji, predmeti od plastike, papir. Osim toga tu se mogu odložiti akumulatori, male baterije, pojedini lijekovi, pesticidi, odnosno 18 vrsta različitog otpada. U reciklažno dvorište može se donijeti i poneki kilogram sitnog građevinskog otpada, poput pločica iz domaćinstva, no za „veliki“ građevinski otpad isto nije predviđeno, kao ni za mješoviti komunalni otpad koji se odlaže u individualne ili zajedničke spremnike.

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je ponedjeljkom, utorkom i srijedom u vremenu od 12 do 18 sati te četvrtkom, petkom i subotom od 8 do 14 sati, kako bi bili na raspolaganju i zaposlenim građanima.

Postupak je jednostavan, u što smo se i sami uvjerili ovih dana. Na ulazu u reciklažno dvorište dočeka vas djelatnik kojem morate na uvid dati osobnu iskaznicu te račun poduzeća Zeleno i modro za odvoz otpada kako bi iščitali vaš korisnički broj. Potom otpad koji ste donijeli odneste na vaganje, kako bi djelatnik isti mogao evidentirati, nakon čega ga odlažete u predviđene kontejnere ili ormariće, čime je postupak gotov.
Iako se često među građanima može čuti kako odvajanje otpada nema smisla jer na kraju opet sve završi na jednom velikom deponiju, direktor Lučić to je opovrgao.

- Zeleno i modro ima sklopljene ugovore s tvrtkama koje preuzimaju pojedine vrste otpada. Međutim, kod nas još uvijek nemamo sve regulirano kako je to u nekim državama gdje se otpad odavno odvaja i koristi u daljnjim proizvodnim procesima pa uglavnom mi tim tvrtkama plaćamo što preuzimaju takav otpad, ali se nadam da će se uskoro i to promijeniti. Primjerice, plastiku preuzimaju dvije tvrtke, a za zbrinjavanje tonu plastike plaćamo 1200 kuna, prikupljeni namještaj tvrtki koja ga preuzima plaćamo 900 kuna po toni, dok jedino tvrtka koja skrbi o papiru plaća nama. Naravno, moram naglasiti da i odlaganje komunalnog otpada na Karepovcu sada plaćamo 50 posto više nego prošle godine pa nam je sadašnja cijena 450 kuna po toni otpada – nabrojio nam je neke od primjera direktor Lučić.

U poduzeću Zeleno i modro kazali su nam kako njihovi djelatnici ne dolaze na kućni prag preuzeti glomazni otpad pa se za prijevoz građani moraju sami pobrinuti, no u slučaju da se radi o domaćinstvima sa starim i nemoćnim osobama koje ne mogu same organizirati prijevoz glomaznog otpada, može se kontaktirati nadležne u Zeleno i modro koji će iznaći rješenje i za takve situacije, a jedno od njih je i mogućnost korištenja kontejnera po ispinjenom zahtjevu, jednom gosišnje, na kućnom pragu. Ujedno, prema već utvrđenom rasporedu na pojedine lokacije kroz Kaštela postavljaju se i kontejneri za glomazni otpad, u koji se također isti može odložiti, a djelatnici Zeleno i modro će ga propisno zbrinuti.

- Tu smo kako bi naš grad učinili čistim i urednim. Naravno, u tome nam treba pomoć i suradnja građana pa i ovog puta apeliram na sve da glomazni i sličan otpad ne ostavljaju po ulicama i drugim javnim površinama, neka ga donesu u reciklažno dvorište gdje je odlaganje besplatno ili u određnim danima odlože u postavljene kontejnere.  Isto tako molimo građane da nam prijave svako ilegalno odlagalište otpada kako bi ga mogli sanirati, a gradske nadležne službe mogle poduzeti zakonske korake u rješavanju tih problema – kazao je Lučić.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij