hren

GODINU DANA SREĐUJU SE VLASNIČKI ODNOSI S DRŽAVOM
Iako se Grad Kaštela optimistično uključio u program izgradnje poticane stanogradnje, a nekoliko desetaka mladih obitelji iskazali interes za kupnju POS-ovih stanova, i Grad i zainteresirani morat će još neko vrijeme pričekati da ovaj program stigne u Kaštela.

Prema informacijama koje je na svojim mrežnim stranicama objavilo Ministarstvo graditeljstva, Kaštela se ne nalaze među gradovima u kojima će se do 2021. godine graditi tisuću novih stanova putem programa društveno poticane stanogradnje. Na popisu gradova nalaze se Zagreb, Zadar, Split, Trogir, Solin, Biograd na moru, Bol, Cres, Krk, Kraljevica, Lovran, Osijek, Poreč, Vis i Vrsar.

Zbog čega Kaštela nisu našla svoje mjesto na ovom popisu gradova gdje će tijekom narednih godinu dana započeti gradnja stanova, iako zainteresiranih ima dovoljan broj,  nekadašnji ministar Goran Marić za jednog od svojih posjeta obećao je Kaštelanima ustupiti u tu svrhu dio državnog zemljišta, a Kaštela su ujedno grad s visokim prirodnim prirastom što znači veliki broj mladih stanovnika?

Odgovor na to pitanje potražili smo u nadležnom Ministarstvu, odakle su nam tek odgovorili da je grad Kaštela jedna od potencijalnih lokacija gradnje POS-ovih stanova, no ne nalazi se na popisu jer se radi o različitim fazama pripreme, odnosno realizacije izgradnje stanova, da izgradnja stanova POS-a provodi se ovisno o potrebama gradova i općina s čijim su predstavnicima u stalnoj komunikaciji.

Ovaj njihov odgovor daje naslutiti da će se program POS-a provesti u Kaštelima, no ne zna se kada te da Kaštela nisu ušla u među gradove gdje se ovaj vid stanogradnje već započeo ili će uskoro početi provoditi, zbog „faze pripreme“.
O kojim se fazama pripreme radi, jesu li stvoreni svi uvjeti od strane Grada i gradskih službi ili je u pitanju nešto drugo, bilo je naše dodatno pitanje Ministarstvu, no odgovor nismo dobili, ali smo ga pokušali potražiti u samom Gradu Kaštela.

- Kaštela nisu ušla među navedene gradove jer je u tijeku rješavanje dodjele zemljišta od strane Ministarstva. Naime, većinski dio zemljišta je u suvlasništvu države i tek po okončanju postupka sa dodjelom zemljišta UO za komunalno gospodarstvo, imovinsko-pravne poslove i zaštitu okoliša kreće u daljnje postupke. Rješavanje pitanja s državom o zemljištu za stanove iz programa POS-a Grad je započeo u siječnju 2019. godine  - kazali su nam u Gradu, iz čega se može zaključiti da razlog što će mladi Kaštelani još trebati pričekati na mogućnost kupnje POS-ovog stana, već prema ustaljenoj praksi leži u sporosti administracije i birokracije na svim razinama.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij