hren
 

KLJUČEVE I DIO VLASTI U GRADU OVE SUBOTE PREUZELE  POKLADE I KAMPANELI
Sinoćnjom predajom ključeva Donji seli i Mašograda članovima krnjevalskih udruga Poklade i Kampanel, i službeno je započelo najluđe i najveselije doba u godini, ono u kojem vlast preuzimaju maškare.

A što puk grada od sedan seli može očekivati u idućih dvadesetak dana za vrijeme dok, sad već demokratski smjenjena vlast bude na (ne)zasluženom odmoru, novi vladar sela Sućurca i prvi čovjek KU Kampanel Boško Škalic, dao je svima na znanje odmah nakon što je preuzeo ključ svog mjesta od dogradonačelnika Grgice Benutića, koji mu je pri tom šapnuo kako ključ otvara i Gradsku upravu.

-Sad kad smo preuzeli vlast bit će po našemu! Vidjeli smo po medijima i portalima da se nešto radi i pokreće, hvale se kako su gradilišta na sve strane, a ja vam obećavam da mi nećemo radit ništa. Oni nisu radili do sad, pa neka sad rade, a mi ćemo odmarat jer smo mi do sad radili, pa je red da sad i mi malo odmorimo-pojasnio je u svom obraćanju Škalic.

No nakon kraćeg promišljanja, u maniri pravog političara, brzo je promjenio priču, ističući kako će se ipak, pošto su sada oni na vlasti i glavni u cilome gradu, početi nešto radit i u njihovom selu. - Za razliku od sadašnjeg stanja, i u naše selo će doći kamioni, bageri... napravit ćemo konačno  rivu i bit ćemo najbolji - najavio je predsjednik Kampanela, uz odobravanje svojih Sućurana, kao i novi Mašogadur na kojem trenutno rade ali i Dan D, 22. veljače, veliku i najluđu povorku na ovim prostorima i šire.

Prema tradiciji, ključeve Starog, Novog, Štafilića, Lukšića, Rudina i Raduna, ove je večeri dogradonačelnik Benutić predao Miljenku Plemenitom  Zlataniću, koji ih je obećao dobro čuvati, u čemu će mu pomoći i predsjednik Poklada Ante Šuško. A to im i neće biti tako teško jer Donjokaštelani su, kako se moglo čuti, u svom mandatu odlučili zabavljati se i raditi-ništa!

-Očekujemo misec dana karnevala, maškaravanja i dobre zabave. Nama će biti bolje, a njima će biti isto kao što je bilo i do sad, ali garantiramo puno više zabave nego u njihovom mandatu - obećao je Šuško, pozivajući sve da im se pridruže na velikom Donjokaštelanskom krnjevalu 25. veljače i maskenbalu u šatoru na starosejskom brcu, na kojem će ih zabavljati Siniša Vuco. I ove godine, prema najavama,  očekuju dolazak dvadesetak gostujućih skupina iz Slovenije, Mađarske, Makedonije, Poljske, ali i brojnih gradova iz svih krajeva Hrvatske.

I dok se maškare spremaju za dane lude zabave pod maskama, dojučerašnji kaštelanski dogradonačelnik planira kako emigrirati dok gradski oci ne preuzmu vlast natrag u svoje ruke.

-S obzirom da sam nekad i ja bio dio pokladnoga društva Donji Kaštili i znan kakva je to ekipa, čisto me straj šta predajen ključe grada njima, ali eto takva je užanca, a ja ću morat u egzil, najvjerojatnije ću se priselit u ženinih u Trogir, tako da ne moran gladat šta će se sve zbivat u Kaštilin. Ostavili smo im punu blagajnu, a nadamo se da će oni nama ostavit barem nešto u njoj kako bi mogli završit projekte koje smo započeli – izrazio je svoju bojazan ovom prigodom dogradonačelnik Benutić.

Ove su večeri maškare okrunile i svoje kraljice krnjevala, a Ivana Kužić, kraljica Donjokaštelanskog krnjevala u maniri prave kraljice najavila je kako će u svom mandatu „raditi sve živo i neživo, šta triba i na triba“, dok je malom kraljicom proglašena  Marta Radunić, učenica prvog razreda osnovne škole Bijaći, koja je obećala puno veselja svim svojim vršnjacima.

Vječna kraljica sućuračkog krnjevala Majda Ban i ponos njihove udruge, pokazala je da pripada „staroj školi“, objašnjavajući kako će raditi sve ono što joj predsjedik kaže, jer „što direktor kaže, Kraljica radi“, nije se dala smesti stara-nova vladarica Mašograda na pitanje novinara što mogu očekivati za njenog manata.

Članovi Poklada i Kampanela u caffe baru Gabine u Kaštel Štafiliću preuzimanje vlasti u gradu proslavili su uz muziku uživo i veselicu do kasnih sati, onako kako to samo maškare znaju. Napomenimo i to kako će kambelovske maškare iz KPU Polantana dva ključa, Kambelovca i Gomilice,  preuzeti za šest dana, čime će maškare u potpunosti zavladati gradom do Pokladnog utorka.

Što nas sve čeka ostaje tek za vidjeti, znamo samo jedno - teško je u Kaštilin ostarit, a ne poludit, sviđalo se to nekom ili ne. Jer ludilo upravo kreće...

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij