hren
 

SAGA DUGA 20 GODINA
Nazire li se napokon početak izgradnje najdugovječnijeg projekta “u planiranju” u Splitsko-dalmatinskoj županiji? Dakako, riječ je o famoznom Centru za gospodarenje otpadom kod Lećevice čije otvaranje političari najavljuju punih 20 godina.

Dva desetljeća pričaju se priče o toj investiciji, koja je lani dobila i državnu važnost, a županijska tvrtka “Regionalni centar čistog okoliša” konačno je raspisala natječaj za “projektiranje i građenje Centra za gospodarenje otpadom”, vrijednog nešto više od 330 milijuna kuna, a ugovor za spomenute poslove trebao bi (po)trajati pet godina.

Štoviše, spomenuti dokument mijenjan je dvaput u proteklih osam dana, jer je 30. siječnja dodana i stavka “teška” 195.000 kuna, a to je “Usluga izrade studije o utjecaju zahvata Centra za gospodarenje otpadom”, za koju bi se nadmetanje također trebalo otvoriti do kraja ožujka.

Sve su to dokazi da projekt u Zagori neće biti izgrađen prije 2022. godine jer je planirano da radovi na “tvornici smeća” potraju godinu i pol, i to uz uvjet da natječaje, pogotovo onaj za izbor izvođača radova, ne budu pratile žalbe, prigovori i tužbe.

Takav ritam, trenutno, predstavlja kašnjenje od četiri godine, budući da je Hrvatska ulaskom u EU preuzela obvezu otvaranja Centra do 31. prosinca 2018. godine. Rok je odavno prekoračen, a penale će, kao što je i najavljeno, plaćati građani kroz cijenu odvoza smeća, i to uz još jednu prepreku – nije otkupljena ni cijela površina od 25 hektara na kojoj bi se trebali graditi objekti.

Dalmacija Porazna usporedba otkriva koliko smo zaostali: Lećevici će trebati čak 12 godina više nego Ljubljani! Pročitaj više Dalmacija Lećevica, 19 godina ničega: Centar bi konačno trebao biti završen 2022., sa zakašnjenjem od četiri godine. A penale će, po dobrom starom običaju, platiti građani cijenom odvoza smeća Pročitaj više

Od početka ove priče na čelu najveće dalmatinske županije promijenila su se tri čovjeka – Ante Sanader (dva mandata), pa Zlatko Ževrnja i aktualni župan Blaženko Boban.

I svima je Lećevica bila kost u grlu, jer se u mnogo prilika pompozno najavljivala realizacija megaprojekta nužnog za rješavanje problema sa smećem za pola milijuna stanovnika, plus gotovo dva milijuna turista koji godišnje stvaraju ukupno 230.000 tona otpada, a odlažemo ih na 15 uglavnom zastarjelih deponija.

Podsjetimo da je projekt pokrenut 28. lipnja daleke 2000. godine, kad su županijski vijećnici usvojili Program postupanja s otpadom na području Splitsko-dalmatinske županije, a nakon pet godina utemeljena je tvrtka “Regionalni centar čistog okoliša”. Još 2009. tadašnji župan Sanader najavljivao je kako će se “prvi kilogrami otpada početi prikupljati u Centru krajem 2011. godine”.

Na čelo Povjerenstva za praćenje projekta izabran je Ante Baran, načelnik općine Lećevica i tada i danas, koji je sjedio i u fotelji direktora Centra. Start radova na toliko važnim objektima bio je najavljen za početak 2010. godine. No, ni 10 godina kasnije na kamenjaru iznad Lećevice još nema ni traga bagerima. Tek se gradi pristupna cesta.

Samo su se mijenjali direktori spomenute županijske tvrtke, koja je u međuvremenu i više nego udvostručila broj zaposlenih na čije je plaće, kako se procjenjuje, do sada potrošeno više od 20 milijuna kuna.

Prvi direktor u kratkom razdoblju, još prije dugog Baranova mandata, bio je Tomislav Mihotić, tadašnji županijski pročelnik i aktualni državni tajnik za infrastrukturu. Nakon njega došao je Tomislav Šuta, aktualni čelnik splitskog “Vodovoda i kanalizacije”, u čijem je mandatu realiziran najveći dio projektne dokumentacije.

Naslijedila ga je Vlatka Lucijanić Justić, koja je u siječnju 2019. bila supotpisnica ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava za Centar, vrijedan gotovo 323 milijuna kuna, koji su potpisali ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić i Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Njezin ugovor istekao je upravo jučer, pa je u “foto-finišu” prošle godine raspisan natječaj za izbor novog čelnika županijske tvrtke. Prema dostupnim informacijama, prijavila su se četiri kandidata, no u kuloarima se već “zna” ime pobjednika i najavljuje se dolazak Ivana Vukorepe, dugogodišnjeg čelnika HDZ-ove Mladeži, čiji je brat i privatno, a u posljednje vrijeme i poslovno bliži taboru HGS-ova čelnika Željka Keruma, čiju je kćer oženio.

Najveći problem s kojim će se suočiti novi čelnik “Regionalnog centra čistog okoliša”, kome god župan Boban, kao prvi čovjek Skupštine tvrtke, potpiše ugovor o radu, bit će otkup privatnog zemljišta za prostor budućeg pogona.

Prije godinu dana je Goran Marić, tadašnji ministar državne imovine, dodijelio državne parcele Županiji za izgradnju suvremenog postrojenja za gospodarenje otpadom, no još je upitno desetak hektara zemljišta u privatnom vlasništvu.

S vlasnicima su potpisivani predugovori još prije 10 godina po cijeni od 95 kuna po četvornome metru, te je 2010. najavljivano da će im se tada isplatiti 20 posto iznosa, ali, nažalost, imovinska pitanja u cijelosti nisu riješena ni desetljeće kasnije!

Poneki su vlasnici u međuvremenu i preminuli ne dočekavši razrješenje cijele situacije, a promijenilo se i stanje na tržištu nekretnina, makar bila riječ o “kamenjaru u Zagori”, pa mnogi sada negoduju zbog tog dogovora jer su se protekom godina otvorile prilike za izgradnju turističkih kapaciteta, OPG-ova, eko-stočarstva...


U županiji se zatvara 15 odlagališta

Centar se treba izgraditi, ne samo zbog nužnog zatvaranja 15 neadekvatnih odlagališta u regiji, nego i zbog obveze odvajanja otpada kojeg do 2022. moramo brojiti u 50-postotnim iznosima!

Ambiciozno zvuči ako znamo da je trenutno u županiji u problematici “smeća” najuspješniji grad Omiš, koji je stigao do brojke od šest posto!

Dok s druge strane imamo za primjer isti centar u Ljubljani, koji je izgrađen također novcem iz EU-ovih fondova, po sličnom principu rada, i oni sada od rada svojeg centra – zarađuju.

Prvo su riješili problem s otpadom, te paralelno snizili cijenu odvoza smeća građanima. Dok mi još ni centar nismo izgradili...

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul