hren
 

Novi Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama kojim se objedinjuje ranija dva dokumenta donosi niz promjena važnih za sve sudionike nautičkog prometa. Najvažnija je ukidanje trajne registracije i uvođenje periodičkih tehničkih pregleda u razmacima od pet i deset godina.

Vlasnici brodica dužih od sedam metara ili motora snage preko 15 kW (20 KS) već do 1. lipnja moraju se prijaviti za obavljanje redovnog tehničkog pregleda, a za one manje i slabije taj rok još nije određen. S obzirom na to da se nova obveza odnosi na 97 tisuća vlasnika plovila očekuje se veliki pritisak na ionako potkapacitirane kapetanije i njihove ispostave.

Sudski vještak Damir Višić u novom broju Otvorenog mora analizira i ostale aspekte novoga Pravilnika poput obveze nošenje prsluka na svim gliserima bez kabine ili kaciga za jet skijeve, što će mnogima pokvariti osjećaj jurenja pučinom s vjetrom u kosi.

Došlo je i do izmjena kod vrlo popularnog uvoza rabljenih plovila iz inozemstva jer se za modele starije od 20 godina prije registracije sada mora od ovlaštenog klasifikacijskog društva pribaviti CE certifikat, piše novo Otvoreno more.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij