hren
 

NOĆ MLADOG MASLINOVOG ULJA
Ulje koje je u svojim svojstvima najbolje spojilo kvalitetu i okuse, stiglo je iz maslinika Mate Baruna, odlučio je tako na temelju prikupljenih bodova, stručni sud 3. Noći mladog maslinovog ulja, koju je organizirala udruga maslinara Kaštela Mastrinka, u suradnji s društvom Bijaći, Institutom za jadranske kulture te poljoprivrednom zadrugom Kaštelacoop te pojedinim školama s ovog područja.

Ove srijede u Kaštel Starom okupio se značajan broj maslinara i uljara s područja Kaštela, a među njima i njih 18 koji su svoja ulja dali na ocjenjivanje u sklopu ove manifestacije.
U cjelovečernjem druženju maslinari i uljari imali su priliku razmijeniti iskustva te čuti rezime kvalitete kaštelanskih ulja  koja su se našla u natjecanju.

- Ove smo godine zaprimili 18 kodiranih uzoraka maslinovog ulja s područja Kaštela. Nakon što je napravljena kemijska analiza, odnosno određene slobodne masne kiseline i peroksidni broj, svi uzorci koji su prema tim parametrima za djevičanska maslinova ulja, upućeni su dalje na senzorsku analizu, odnosno kušanje. Kušanje je izvršila panel grupa, ocijenivši osjetilna svojstva ulja. Naravno, pri ocjenjivanju pazilo se da ulja imaju važne osobine poput voćnog okusa, gorčine i pikantnosti, ali u svemu da su harmonična i uravnotežena, bez negativnih senzorskih svojstava kao što su pljesnivo, užeglo, suhoparno ili podgrijano, s okusom po salamuri, okusu zemlje i slično – navela je u obrazloženju Mirella Žanetić s Instituta za jadranske kulture.

A nakon stručnih analiza od 18 uzoraka, njih devet je svrstano u kategoriju ekstra djevičanskih ulja, pet u kategoriju djevičanskih ulja dok su se četiri ulja  našla u kategoriji lapante, odnosno četiri ulja imala su neprihvatljiva svojstva.
Među ekstra djevičanskim uljima, prema broju prikupljenih bodova, dodijeljene su četiri zlatne medalje, tri srebrne, jedna brončana te je proglašen i šampion večeri, a to je ulje Mate Baruna nastalo u masliniku na predjelu Babe u Planom.

- Što je potrebno za dobiti šampionsko ulje? Ljubav i struka, važno je slušati savjete struke. U mom masliniku prije 13 godina bilo je oko 700 maslina, no prije tri godine u požaru je potpuno uništeno oko 300 maslina. Od preostalih maslina veliki broj potom je stradao tijekom velike hladnoće, kada sam ih morao dobro podrezati pa je u ovom trenutku u masliniku, tek tridesetak čitavih maslina. S njih sam ove godine ubrao oko 440 kg maslina od kojih sam dobio oko 60 litara ulja – kazao nam je Mate Barun, vidno iznenađen i zadovoljan činjenicom da ove godine posjeduje najbolje ulje u Kaštelima.

Tek nešto slabije ocjene od šampionskog ulja na ovom je natjecanju dobilo ulje iz maslinika Ivana Bužančića te ulje iz maslinika Srećka Biliškova. Ovoj trojici maslinara pripale su prigodne nagrade, kao i zlatne medalje za kvalitetu.
Zlatne medalje za njihova ekstra djevičanska ulja pripala su i Goranu Pavlovu te udruzi Mastrinka.
Srebrne medalje, u obliku kaplje ulja,  za ekstra djevičanska ulja  dobili su Srećko Pera, Krunoslav Čmrlec i Milan Kranjac, dok je brončana medalja pripala Duji Perišinu.
Ulja Ivana Maljkovića, Ante Ugrine, Velimira Pavlova, Jakše Sokola i Ivana Burića dobili su diplome za kategoriju djevičanskih ulja.

- Noć mladog maslinovog ulja organiziramo svaku drugu godinu, no nadamo se da ćemo od sljedeće godine manifestaciju organizirati svake godine te da ćemo imati veći broj maslinara i uzoraka ulja. Posebno se nadamo da ćemo privući i veći broj mladih da se uključe u maslinarstvo i proizvodnju ulja. Cilj manifestacije je potaknuti maslinare da teže izvrsnosti kako bi maslinovo ulje s ovog područja postalo još konkurentnije na domaćem, alii širem  tržištu – najavila je jedna od glavnih organizatorica događanja Tatjana Klepo.

Video: Kaštela TV
Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul