hren

Blesija smo odlučili zaposlit u slobodne zidare, jer toga se traži, a niko neće, iako su rekli da se može ubit do dvista iljad kuna dnevno HaeR. Čak su i povećali kvotu za strance, pa ćemo imat i Indijce i Pakistance slobodne zidare, a naši sidu po kafićima.

I baš gledamo na televiziji našega Glasnovića kako pametno govori, pa to je ludilo jedno, kad uletio Blesi u nekoj narodnoj nošnji, s pregačom traveršom, a cili od cimenta.

Pa, Blesi sinko, kakvi si to, ka za u maškare? Pariš redikul. Jesi bija na razgovore? Jesu te to već primili, kad si od cimenta?

On, da doša je tamo i reka da bi on u zidare, slobodan je, a ima i lopatu doma, a tamo neki u evo, ovakvoj nošnji. Pitao ih je jesu li oni slobodni zidari, a oni da jesu. Pa kako nalijete tarace, kako dižete blokete, šaližajete u tim nošnjama? Jesu li vam te traverše za zaštitu od cimenta i šporkice?

Ovi se počeli smijat i uputili ga u velikoga meštra, da se s njime dogovori. Malo mu je bija poznat, ka da ga se sića s neke zgrade, di su nalivali beton, ali nije siguran.

Meštar se isto nasmija i reka da će mu pogledat oči, neka pogleda kroz prozor, na svitlo dnevno HaEr. Prigleda ga i da sad ćemo ti testirat inteligenciju i...

A Blesi, da ne inteligenciju, samo ne tooo, molin vas, to me zna puno bolit, izbacu mi ćirići nejebići od toga. I...i je li to vi u bilin rukavicama zidarite? Pa, jeba te, ludila.

A meštar od očiju, da zidare oni s tim bolje nego lopatama, ohoho, kakve temelje postavljaju; da znaš ti ko je sve zidar, a prave se ustaše i komunisti. Ajd, probaj ovu našu uniformu, pa ćemo vidit, a moramo ti malo i čarat iznad glave, sidi na ovi bančić. A reci ti nama, voliš li gušćerice, zmajure, reptile i to?

Ma kakvi, odma se naježin. Da gušćerice! Leptire, ajd, ajd.

Onda su mrmljali i čarali, a Blesi je pita da je li to molite Krunicu, a oni da muči.

Kad, šta'š ti vidit, uletija neki visoki zidar s bradom, on je sigurno za visoke radove i kašune za cerklaš, kad veliki meštar, jeeeba te, da šta ti ovde radiš, pa ga potega fanglon, a ovi visoki okrenija cilu karijolu cimenta i nularice na srid dvorane, pa počeli bacat blokete jedan na drugoga, drvlje, kamenje, pa traverše...

Ja zgrabija ovu narodnu nošnju i traveršu i biži, vataj Lušić.

Pa, u koju si ti to firmu uletija? Jesu te primili ili nisu?

A ne znan, letija je ciment na sve strane, možda su me i primili, kad je i mene okrpilo, vidi, cila mala taraca na glavi.

Oće te prijavit?

Možda i oće, DORH-u, iako nisan siguran da će mi plaćat staž i zdravstveno.

Ma, to su sve nesriće. Dalje od njih. Ajd, sad mir, da vidimo našega Zokija, tako mu Bog pomoga, kako priseže prisegu. I nemamo više predsjednicu, tako nam je napokon Bog pomogao.

Ajde, muči tamo! - izderala se Zakonita - da čujem Josipu. Ajmo svi: Maaaglaa, maaaglaaa, svuda oko naaas... - koja lipa pisma.

Jesi vidija kako je naš Zoki reka da tako mu Bog pomoga. Samo, ako ne viruje, šta ga onda zaziva, jer piše u Zapovidima da se Božje ime ne zaziva uzalud.

I...i ako Zoki ne viruje u Njega, možda On viruje u Zokija. Mora li se nužno virovat, a da On viruje u tebe? Sigurno ima pola onih koji ka viruju, a Bog ne viruje u njih. Zanimljivo je da je Otac Domovine prvi uveja da tako mu Bog pomoga, i tako prekršija protokol, jer toga nije bilo u prisegi, ali ko je smija reć. I sad, oš neš, i Mesić i Josipović...svi moraju ponavljat, a niko ne viruje. To bi bilo isto ka kad bi Škoro ponovija zakletvu Titu, ili onu šta je pivaju Čolić, Cetinićka i drugi, ono Računajte na nas, pa se to više ne smi spominjat, jer je Meri velika domoljubica.

Dobro, dosta više, evo je prošla ingau...inugar...

Šta je sad ovo, šta Adolf radi? Pa, nema dana kad on nije u programu. Svaki TV Kalendar je njegov. Kosovac je bija lud za njim, ali sad nema Kosovca, a Adolf i dalje uredno svaki dan prije ručka. Pa, ima li šta drugo da se dogodilo na ovi dan osim Hitlera? Svaki dan nam se događa Hitler!!!

Zakonita se počela trest, iskolačila oči...

Ajd, smiri se, opet ću te morat poslat u Vitturi na koje predavanje i promociju. Znaš li da je on jedna od najpopularnijih spodoba u nas. A kako. A lipo. Poznato je da i oni šta čitaju prognozu svaki dan postanu zvijezde i popularni. Staro je pravilo da ako oćeš koga proslavit, pusti ga svaki dan na televiziji, makar samo sidija na vrčini, svejedno.

Kad, netko kuca - na prozor. Neki visoki bradonja stoji na skeli, zidaruša u ruci, i da je li ovdje osnovano sumnjivo uletio neki mulac s narodnom nošnjom naše udruge.

A vi ste?

Zidari, slobodni i to. Eno me doli čeka veliki meštar, bit će svega ako mu ne vratim nošnju. I traveršu, molim vas. Tako. Hvala. Pozdravite mladog manovala. Evo na, meštreee, bacit ću ti. Ne gađaj me cimenton, past ću, trese mi se tlo pod nogama. Visoki bradonja zamalo odletija u povijest.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij