hren

U okviru projekta Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Rimske cestovne komunikacije srednje Dalmacije, djelatnici Muzeja grada proveli su tijekom veljače i prve polovice ožujka arheološko istraživanje, dokumentiranje i rekognosciranje trase rimske ceste u Labinskoj dragi.

Istraživanja je vodio kustos Vedran Katavić, a sudjelovali su i dokumentarist Dominik Žanić i restaurator Ante Jureškin. Uz djelatnike muzeja u istraživanjima su sudjelovali studenti arheologije Martin Badžoka, Zvonimir Kita i Mirela Grgić.

Ostaci ceste vidljivi su u dužini od oko 2 km, a trasa je dobro očuvana i većim je dijelom prohodna, iako danas nije u upotrebi. O postojanju ceste svjedoče sačuvani kolotrazi, rubnjaci i miljokazi pronađeni uz trasu ceste južno od Velog Bijaća. Uz nedovršenu cestu iz druge polovice 19 st. (tzv. Napoleonov put) na zapadnim padinama drage i niza arheoloških lokaliteta na ovom prostoru, u Labinskog dragi sačuvan je i netaknuti prirodni ambijent, koji u kombinaciji s bogatom kulturnom baštinom predstavlja izvrstan potencijal za razvoj održivih oblika turizma u budućnosti.

   

Foto: MGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij