hren
 

U DRUŠTVU S OBITELJI ZELJKOVICH
Među državama u kojima se donosi niz mjera za suzbijanje koronavirusa nalazi se i Kanada, gdje je do početka travnja od koronavirusa oboljelo oko devet tisuća osoba, od kojih je 105 preminulo. Iako je prvi slučaj korone u ovoj državi zabilježen još krajem siječnja, kod putnika pristiglog iz Kine, svojim mjerama uspjela je epidemiju na svojim prostorima „zadržati“ u prosječnim okvirima.  A kako u ovom trenutku djelomično izgleda život jedne obitelji u ovoj zemlji, ispričala nam je rođena Sućuranka Karolina Seka Zeljkovich.

Karolina sa svojom obitelji živi u Whitby Ontariu, gradu u blizini Toronta i kako nam kaže svi se pridržavaju onog „ostani doma“.

- Prije nekoliko dana mom unuku Niki bio je peti, a mom ujaku Antonu Vukasu 80-ti rođendan. Na žalost, nismo ih mogli skupa proslaviti pa smo slavili svatko u svojoj kući, preko društvenih mreža. Ujedno,  moja kći i njena djeca odlučila su se voziti ispred  kuće moga sina i njegove obitelji  s okićenim automobilom te na taj način nećaku Niki poželjeti sretan rođendan, jer dodira i susreta nije moglo biti.
Suprug i ja imamo dvoje djece, od kojih je jedna kći i njena obitelj, odnosno troje unučadi, kći nam je medicinska djelatnica na Hitnoj pomoći i posla je puno. Svih troje djece od 15. ožujka su kući jer su zatvorene škole pa je nastava odnedavno putem interneta i TV-a, a zatvorene su i sve aktivnosti kojima su se djeca bavila. Tako da je njena obitelj u ovim danima s nama. Međutim, kako ne bi širili fizičke kontakte, sa sinovom obitelji se ne viđamo ovako, uživo, i najmlađi unuci puno nam nedostaju.
Inače, kod nas je sve što je moglo biti zatvoreno, zatvoreno.  Kina, crkve, muzeji, dječja igrališta, kazališta,kafići i restorani, osim onih koji pripremaju hranu za dostavu. Zanimljivo je da kod nas u pokrajini Ontario inače nisi mogao alkoholno piće kupiti u „običnom“ dućanu već u posebnim dućanima, a tek posljednjih godina u nekima se moglo pronaći pivo ili vino. A alkohol se mogao prodavati samo u restoranima koji imaju dozvolu. U ovoj situaciji, restorani koji imaju dozvolu za prodaju alkohola, uz dostavu hrane mogu kupcima poslati i alkoholno piće. Naravno, u nekim drugim djelovima Kanade je i situacija drugačija – dio je iz života njene obitelji u Kanadi ovih dana o čemu nam je govorila Karolina.

Među primjerima kako je u Kanadi organiziran život u vrijeme pandemije koronavirusa, Karolina je , uz naglasak kako su ti odnosi i inače drugačije uređeni nego u Hrvatskoj,   iznijela i primjer svog supruga koji je dijabetičar te je imao obavezni tromjesečni pregled. Izvadio je krv i to je bilo sve što je trebao napraviti. Liječnik ga je kontaktirao telefonom, razgovarao s njim, propisao lijekove, a iz apoteke su im lijekove dostavili.

Starije osobe iznad 65 godina, baš poput Karoline i njenog supruga, mogu odlaziti u trgovine, no kako bi seniore izdvojili iz većih grupa, u trgovine koje službeno započinju radom u 9 sati, stariji građani mogu doći sat vremena ranije, od 8 do 9 sati.
Kanadska agencija za javno zdravstvo i vlast na svim razinama u cijeloj državi rade zajedno  te mjere koje poduzimaju prilagođavaju svakoj novonastaloj situaciji. Izuzetno se pazi i na promet unutar te izvan granica države.

- U Kanadi su u funkciji samo četiri zračne luke i to samo domaći letovi. Upravo je uvedena mjera da na svim domaćim letovima, ali i u vlakovima te međugradskim autobusnim linijama, nadležni  pregledavaju stanje putnika i mjere temperaturu. Bilo tko tko pokaže neki od simptoma ne može koristiti neki javni prijevoz – ustvrdila nam je Karolina te nadodala kako je njena obitelj još krajem prošle godine kupila avionske karte za dolazak u Kaštela i to za mjesec srpanj.

- Sve mjere su u Kanadi na snazi sljedećih 12 tjedana pa se nadam da će u srpnju sve doći na svoje mjesto, a mi posjetiti naše drage u Hrvatskoj. Ako se stanje ne popravi i mi ćemo, poput drugih, morati odustati od putovanja - zaključila je ova Sućuranka.

Baš poput Hrvatske i u Kanadi je glavna parola „ostanite doma“, a uz promjene radnog vremena, privremeno zatvaranje pojedinih djelatnosti, rad od kuće, zabranu većih okupljanja i svakodnevno upozoravanje na potrebu fizičkih distanciranja, Kanada nastoji dobiti utrku s vremenom, baš poput i većine ostalih država svijeta.

Foto: privatni album


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij