hren

JESU LI DJECA U VIRITUALNOM SVIJETU IZ ZABAVE ILI OBAVEZE?
Roditelji su uvijek bili ti koji su se trebali najviše angažirati u odgoju svoje djece, ali u trenutnoj situaciji kada su škole zatvorene i djeca prate online nastavu, čini se da imaju veću odogovrnost  te uz odgojni trebaju se angažitrati i oko obrazovnog, jer uz učitelje, nastavnike, pa i profesore trebaju pratiti rad i aktivnosti svoje djece u nastavi na daljinu.

Za sve učenike ovo je jedan novi specifičan pristup koji traži prilagodbu svih, a kako se tko snašao ovisi o snalažljivosti djeteta, njegovoj ambicioznosti, što zapravo ne odudara mnogo od uobičajenog praćenja nastave, ali zahtjeva kod mnogih pomoć roditelja češće nego inače. Djeca uz domaći rad imaju napisati i školski, s toga se često roditeljima čini da djeca imaju previše toga za napisati ili odraditi u aplikacijama digitalnih učionica.

Roditelji čija su djeca u nižim razredima osnovne škole zasigurno imaju najviše obaveza kada su njihovi školarci u pitanju jer uz aktivnosti u viritualnim učionicama, poput učionica u digitalnom sadržaju Izzi te ClassDojo aplikaciji za strane jezike gdje trebaju rješavati zadane zadatke, trebaju djeci prenijeti poruke učiteljica koje svoje zadatke šalju preko whatsapp grupe.

- Treba ga puno motivirati da bi ovo shvatio kao pravu nastavu. Teško mu se koncentrirati i pratiti nastavu preko TV-a, brzo mu dosadi te ga stalno moram napominjati. Domaći rad koji pošalje učiteljica riješi bez problema, ali mu isto treba pomoći da se snađe jer pola domaćeg treba u knjigama odraditi, a pola digitalno - kazala nam je mama jednog prvašića kaštelanske osnovne škole i dodala da mu nedostaju druženja i prijatelji iz razreda te je kroz smijeh navela kako je uz sve svoje dnevne obaveze postala i učiteljica.

Ništa drugačije nije i kod roditelja druge djece s kojima smo razgovarali. Napomenuli su da osjećaju veliku odgovornost kada je nastava u pitanju te da im je teže jer je sada cijela obitelj kući i potrebna je velika organizacija u planiranju dana koji se uglavnom svodi u četiri zida. Nekima je pak sretna okolnost što djeca mogu izaći ispred kuće u dvorište.

-Imamo veliko dvorište i to nam je spas, djeca su često vani, ali mi se čini i da imaju dosta obaveza i da su često za radnim stolom. Gledajući realno, opet manje njego kad su išli u školu jer sigurno dnevno ne provedu sedam sati ispred knjige, kao kad su na školskoj nastavi bili u prosjeku po pet sati i još najmanje dva sata u radu domaćeg. Nemoguće ih je toliko angažirati, ja bar nisam uspjela, ali se bojim da ne prate nastavu iz viritualne učionice, svaki dan provjeravam. Moram, šta da radim sad, angažirali smo se i muž i ja jer smo na godišnjem odmoru - kazala nam je mama koja ima dvoje djece u osnovnoj i dvoje u srednjoj školi, od toga jedno je maturant.

-Čini mi se da mi je sa starijim djetetom koje idu u srednju školu lakše nego s mojim šestašem, odgovornije je, ali se isto bojim da ne iskorištavaju ovu situaciju i da je nisu shvatili ozbiljno. Napominjem im kako će uskoro krenuti online ispitivanja i testovi, ali vidim po njima da su bezbrižniji nego kad su išli u školu, kao da nisu svjesni da ih čeka ocjenjivanje – kazala nam je mama koja ima dvoje djece jedno ide u šesti razred osnovne, dok je drugo  gimanzijalac.

Trenutna situacija kod roditelja izaziva mnogo pitanja među njima je i ono je li moje dijete previše na mobitelu, tabletu ili laptopu te ispred televizije jer im je teže imati uvid jesu li djeca u viritualnom svijetu iz obaveze ili iz zabave.

-Teško je to kontrolirati, s jedne strane smo sretni da nam djeca imaju nastavu i da je tehnologija toliko napredovala da se moglo naći rješenje za nastavu na ovakav način kako bi se izbjegao socijalni kontakt. S druge strane, teško je trenutno ograničiti korištenje mobitela kad im sada treba i za ulazak u viritualnu učionicu, a kad su u svojoj sobi to može izmaknuti kontroli. Mislim da je djeci puno lakše nego nama roditeljima – kazala nam je mama jednog osnovnoškolca i dodala da iako im svima nedostaju prijatelji i druženja, da su njena djeca, a ima ih troje, jako dobro prihvatili karantenu i da više ne pitaju puno kad će se sve vratiti na staro.

Roditelji su stup obitelji bez obzira na okolnosti i uvjete te je na njima velika odgovornost u svakom pogledu, a angažiraju se koliko mogu i znaju u ovom trenutku. U svakom slučaju trenutno je najvažnije da smo dobro i zdravo. Sve će ovo jednog dana biti tek dio naše prošlosti o kojoj ćemo moći pričati priče svak na svoj način pa neka one budu sa sretnim završetkom - zato je važno ostati doma.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij