hren

U KAŠTELANSKIM ŽUPAMA ZAJEDNO KROZ MOLITVU
U svih osam kaštelanskih župa kraj Velikog tjedna i blagdan Uskrsa obilježit će se, prema preporuci Nacionalnog stožera te odredbama biskupa Hrvatske biskupske konferencije i uputama nadbiskupa Marina Barišića, obredima i misama na kojima neće direktno sudjelovati vjernici.

U četvrtak su u svim kaštelanskim župama svećenici održali Misu večere Gospodnje, u petak će biti održani obredi Velikog petka, na Veliku subotu je Vazmeno bdijenje, a na sami Uskrs održat će se svečane svete mise. Dio kaštelanskih župa misna slavlja i obrede prenosit će direktno video putem, a iz svih župa pozvali su vjernike da se mole u svojim domovima.

U župi Sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu  župnik don Ivan Delić održat će mise i obrede bez nazočnosti vjernika, a na sam Uskrs, u nedjelju 12. travnja, svi zainteresirani moći će uživo pratiti svetu misu iz ove crkve, s početkom u 11 sati.
Kako nas je informirao don Ivan Delić, blagoslov jela bit će tijekom prijenosa pa vjernici trebaju pripremiti hranu u svojim domovima, a nakon primitka blagoslova hranu je potrebno poškropiti svetom vodom.
Misa iz Kaštel Sućurca prenosit će se OVDJE

Prijenos većine obreda i misa prenosit će se i iz župe Sv. Petra apostola u Kaštel Novom, gdje će mise bez vjernika održati don Darijo Čorić.
Tako će u petak, 10. travnja, prijenos obreda Velikog petka iz crkve u Kaštel Novom biti u 19 sati, Vazmeno bdijenje, u subotu, 11. travnja, u 21 sat, nakon čega će biti i prijenos blagoslova jela, zašto je potrebno jela pripremiti.
Misa i blagoslov jela na sam Uskrs uživo će se prenositi u 10 sati.
Mise i obrede iz crkva Sv. Petra možete pratiti na youtube kanalu OVDJE
Ili na facebook stranici OVDJE

Crkva Svetog Jeronima u Kaštel Gomilici, u kojoj će, bez nazočnosti vjernika, obrede i mise držati don Ante Čotić, za vjernike će biti otvorena u petak od 15 do 21 sat, u subotu od 11 do 16 sati. Obredi i mise bit će održani bez vjernika, a i iz ove crkve bit će moguće pratiti prijenos uživo pojedinih događanja.
Tako će u subotu biti prijenos blagoslova jela u 18 i u 19 sati, dok će se misa na Uskrs prenositi u 10 sati.
Prijenos iz gomiličke crlve možete pratiti OVDJE 

U župama Sv. Mihovila arkanđela u Kaštel Kambelovcu, Uznesenja blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću, Sv. Ivana krstitelja u Kaštel Starom, Kraljice mučenika u Radunu te Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije u Kaštel Štafiliću, župnici don Božo Delić, don Marijo Buljević, don Franko Prnjak, don Mate Škaričić i don Damir Vuletić, također će održati obrede i mise bez nazočnosti vjernika.
U župi Kraljice mučenika u Radunu, na Uskrs, u vremenu od 6 do 11 sati, crkva će biti otvorena te vjernici ove župe mogu, uz poštivanje svih mjera opreza, donijeti i ostaviti hranu u crkvu, koju će svećenik tijekom nekoliko puta blagosloviti. Po hranu se vjernici mogu vratiti sat vremena i kasnije, nakon što su je ostavili.Crkva u kaštel Kambelovcu za vjernike že biti otvorena prema prethodnom rasporedu, od 15 do 17 sati.

Za sve vjernike, koji ne mogu pratiti prijenose iz pojedinih crkvi, a time i blagoslov hrane, donosimo poruku sa stranica župe Uznesenja blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću.

- Prije jela prikladno je zajedno izmoliti - Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu..., a potom slijedi blagoslovna molitva „Bože ti si izbavljaljući narod svoj iz Egipta zapovjedio po svojem sluzi Mojsiju, da se zakolje janje kao prilika Gospodina našega  Isusa Krista  i naredio da se krvlju toga janjeta pomažu oba kućna dovratka: ti se dostoj blagosloviti  i posvetiti ovaj stvor mesa, jaja, i svaki stvor hrane ovdje prisutan, što ga mi sluge tvoje želimo blagovati  tebi  na  hvalu  po uskrsnuću istoga Gospodina našega Isusa Krista , koji s tobom živi i kraljuje  u vijeke vjekova. Amen“ – stoji u poruci.


Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodit će misna slavlja u splitskoj prvostolnici. Vjernici će moći pratiti službu Božju na TV Jadranu, Laudato TV-u te putem  Facebook stranice i Youtube kanala OVDJE
Na Veliki petak  misa je u 15.30 sati, a snimku će vjernici moći pogledati u 18.45 sati. Vazmeno bdijenje u subotu je u 22.30 sati, a na blagdan Uskrsa misa je u 9 sati.

Mise i obrede gledatelji će moći će pratiti i putem HRT-a, od čega izdvajamo misu na Uskrs u 10 sati na prvom programu, koju će u Zagrebu voditi kardinal Josip Bozanić, a na trećem programu u 11.55 sati bit će prijenos blagoslova Sv. Oca Urbi et Orbi.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij