hren

KAD KRENU S RADOM ŠTEKATI MORAJU BITI USKLAĐENI
Mjesec travanj trebao je sa sobom donijeti potpuno drugačiji izgled gradskih javnih površina, posebice na rivama duž svih sedam Kaštela, i to kad su u pitanju ugostiteljski objekti koji imaju terase i štekate. Tako je to trebalo biti i to Odlukom koju je donio Grad Kaštela početkom godine o najmu javnih površina za ugostiteljske i slične uslužne djelatnosti, koja je trebala uvesti  red i primjeren izgled i to do sezone 2020, odnosno do 1. travnja ove godine.

No, sredinom ožujka ugostiteljske objekte zahvatio je scenariji kojem se malo tko nadao. Umjesto lijepih novouređenih štekata i terasa prepunih gostiju, smjeha, priče, druženja, vlasnici objekata stavili su ključ u brave. Trenutno brinu kako preživjeti ovo vrijeme dok se širi zaraza koronavirusa jer nemaju prihoda. Gotovo je pa sigurno kako su rijetki ugostitelji koji razmišljaju o provođenju gradskih naredbi, a odnose se na usklađenje s novom Odlukom o podestima, tendama, suncobranima i nadstrešnicama.

Posjetimo, tom odlukom s javnih površina trebali su se ukloniti tepisi, tepisoni, šareni reklamnim suncobrani, fiksne konstrukcije, vertikalna nadovezivanja na konstrukcije te najloni ili drugi materijali koje su zatvarale bočne strane štekata ili otvorenih terasa.

Prema toj Odluci štekati ili otvorene terase ugostiteljskih objekata trebale bi biti s podnicama od dasaka, wpc dasaka i sličnih materijal uz ogradu do visine od jednog metra, koje bi se mogle pričvrstiti samo na podest ili posude od keramike ili kvalitetne plastike s ukrasnim zelenilom. Tende, suncobrani i pergole na javnim površinama morale bi biti isključivo sklopive, s rolo mehanizmom i to jednobojne, bež, krem i sličnih tonova sa tek crnim slovima ispisanog imena ugostiteljskog objekta pri dnu. Iznimno bi se mogle postaviti i pergole, koje bi mogle imati nepropusno platno, također bež, krem ili sličnih boja.

Tako je to trebalo biti, no zbog situacije s koronavirusom pitanje je kad će biti, s toga smo uputili upit Gradu te su potvrdili kako se produžuje rok ugostiteljima za prilagodbu s novom Odlukom.

-Prema odluci Gradskog vijeća Grada Kaštela, početkom godine na snagu je stupila nova Odluka o dodjeli na korištenje javnih površina prema kojoj su ugostitelji izgled štekata bili dužni uskladiti s Odlukom do 1. travnja. Oni koji to nisu učinili, mogu to učiniti dok objekti ne započnu s radom – stoji u odgovoru.

Posjetimo, i dok ugostitelji ne počnu s radom u ovoj situaciji kad su bez prihoda, Vlada im je olakša i to isplatom plaća i doprinosa za njihove radnike, a i Grad Kaštela daje svoj doprinos.

-Svi oni koji imaju zakupe, koncesije i koncesijska odobrenja od strane Grada bit će oslobođeni od plaćanja istih i to od sredine ožujka i travnja te u nadolazećem razdoblju, odnosno dok ne počnu s radom – rekao nam je u razgovoru gradonačelnik Denis Ivanović, koji je kazao kako vjeruje da će njegov prijedlog podržati Gradsko vijeće.

Do idućeg zasjedanja gradskog parlamenta ne preostaje ništa drugo nego čekati, nadati se pozitivnim mjerama koje bi nadležni trebali usvojiti, a do tada ostanite doma jer je najvažnije zdravlje svih nas.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij