hren

POTREBA, BIROKRACIJA ILI NEŠTO TREĆE?
Iako je 11. ožujka na području cijele Hrvatske proglašena epidemija koronavirusa, a 13. ožujka donesene prve odluke kojima se mijenja život svim stanovnicima Lijepe naše, Županija Splitsko – dalmatinska, upravo je 13. ožujka oglasila javnu raspravu o „Studiji o utjecaju na okoliš čvora na državnoj cesti DC8 i spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 – čvor na državnoj cesti DC8“, što je mnogima iznad glava stvorilo cijeli niz upitnika.

Prema oglašenoj obavijesti javna rasprava započela je 23. ožujka i traje do 23. travnja, a javni uvid u Studiju može se obaviti u atriju Gradske uprave u Kaštelima te u prostorima Općine Klis. Primjedbe i prijedlozi mogu se, kako stoji, u skladu sa zakonskim propisima, ostaviti ili u knjigama na mjestu uvida ili poslati pisanim putem.

Projekt izgradnje tunela kroz Kozjak i pripadajućih prometnica do auto ceste i brze ceste u Kaštelima, priča je stara već više godina, neke studije su već prolazile zakonske procedure pa poništavane, mijenjali su se idejni projekti, trase.
U zadnje vrijeme taj projekt u Županiji se sve češće spominje kao jedan od najvećih projekata čija će realizacija započeti ove godine. Možda bi tako i bilo, no zbog epidemije koronavirusa u zadnjih mjesec dana sve se promijenilo pa će i mnogi planovi morati promijeniti svoj tijek. Tako i projekt izgradnje tunela kroz Kozjak.

A jesu li o tome razmišljali oni koji su javnu raspravu, za koju sigurno ima popriličan broj zainteresiranih, raspisali u vrijeme kada je mnogima ograničeno kretanje ili su možda na javnu raspravu, unatoč situaciji, bili primorani zbog rokova, financiranja i sličnih razloga ili je netko cijeli postupak zaboravio prekinuti, ne znamo.
Ali znamo da primjerice, stanovniku Splita ili Solina, koji želi sudjelovati u cijelom postupku, treba propusnica za doći do Kaštela ili Klisa. Znamo da nije dozvoljeno okupljanje većeg broja građana na jednom mjestu zbog čega nije održano ni najavljeno javno izlaganje koje se trebalo održati 3.  travnja. Znamo i da značajan broj zainteresiranih, zbog ograničavanja rada Gradske uprave u Kaštelima i Općine u Klisu,  niti ne znaju da je u tijeku javna rasprava.... mnogo toga znamo, ali razloge zašto je ona organizirana upravo sada, ne znamo.

O tim razlozima pokušali smo nešto doznati u Gradu Kaštela, no ovdje Grad ne sudjeluje u organizaciji javne rasprave već je samo ustupio prostor. Pa smo na adresu Županije poslali službeni upit o tim razlozima, kao i što će se poduzeti kako bi cijeli postupak na kraju ipak bio dostupan svima i koji će koraci biti napravljeni da postupak bude ipak obavljen prema utvrđenoj zakonskoj proceduri.

Odgovor čekamo, a kada ga dobijemo, valjda ćemo više znati, a time će više znati i zainteresirani za ovu Studiju.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij