hren
 

O POPUŠTANJU MJERA SUTRA NA SJEDNICI VLADE
Među mnogobrojnim ugostiteljskim objekatima u Kaštelima, tek njih desetak odlučilo je i dalje raditi za vrijeme epidemije i to oni koji pripremaju hranu te je dostavljaju  ili se ista može preuzeti ispred ugostiteljskog objekta i to prema pravilima i mjerama Nacionalnog stožera koje su na snazi već tri tjedna. Takav način rada u Kaštelima bio je prihvatljiv tek za nekoliko fast foodova, jednu konobu i dva restorana.

Posljednjih dana u medijima se često govorilo o mjerama i propisima za ugostitelje koji trenutno rade na principu dostave jer se neki nisu pridržavali mjera zaštite, a kršili su i neke opće propise te im je od strane Državnog inspektorata zabranjen rad. Što se tiče kaštelanskih ugostitelja, kako su nam kazali iz Stožera grada Kaštela, oni rade već tri tjedna i poštuju mjere Nacionalnog stožera.

- Od samog početka ovih mjera bili smo kontaktirani od nekoliko fast foodova i od restorana te ih je zanimalo može li kupac doći preuzeti hranu do praga njihovog objekta. To su bile najčešće dileme, a kako vidim u Zagrebu su takve dileme još i sad prisutne. Tad sam odmah zvala Nacionalni stožer te su mi potvrdili da se može hrana preuzeti na kućnom pragu naručitelja, ali i na ulazu u restoran ili fast food, odnosno na ulazu ugostiteljskog objekta – kazala je Jadranka Matok Bosančić, načelnica Stožera grada Kaštela i napomenula kako rad objekata kontroliraju dežurni komunalni redari koji do sada nisu zabilježili nikakve nepravilnosti.

Matok Bosančić potvrdila je da na kaštelanskom području rad objekata koji obavljaju dostavu hrane nije sporan te nitko nije zatvoren zbog nepravilnosti rada te je napomenula da se treba pridržavati svih mjera Nacionalnog stožera i da je važno da se ne stvaraju redovi ispred restorana ili fast foodova.  Pojasnila je i proceduru preuzimanja hrane ukoliko naručitelj istu želi preuzeti od ugostiteljskog objekta.

- Hrana treba dočekati kupca gotova i zapakirana, zato je važno prilkom narudžbe dogovoriti vrijeme preuzimanja i ni u kojem slučaju kupac, odnosno naručitelj hrane ne smije ulaziti u objekt. Uloga ugostitelja je i da isplanira vrijeme preuzimanje gotove hrane  – istaknula je Matok Bosančić i pridodala da se kod ugostiteljskih objekata koji rade na takav način, hrana može dostavljati u vremenu u kojem je inače radio ugostiteljski objekat.

Kako smo već kazali, tek rijetkima je ovo prihvatljiv način rada te i dalje većini preostaje čekati mjere popuštanja Nacionalnog stožera, a kako stvari stoje proći će još vremena da dočekaju scenarij otvaranja ugostiteljskih objekata koji će raditi bez ograničenja. Prije toga potrebno je proći fazu rada uslužnih radnji uz barijere poput pleksiglasa, najlona i stakla te obveznog korištenja maski i rukavica.

Dodajmo ovome kako će se o opsežnom popisu prijedloga poduzetnika o popuštanju mjera raspravljati u četvrtak na sjednici Vlade. Hrvatska gospodarska komora u svom prijedlogu daje i vremenski okvir relaksacije mjera te smatra da neke prijedloge treba provesti u djelo odmah, dio nakon 4. svibnja, a ostale od 11. svibnja nadalje. Predlažu i decentralizaciju mjera po županijama i gradovima na način da se mjere prve primjenjuju u županijama u kojima je zabilježen mali broj zaraženih osoba i u kojoj u zadnjih sedam dana nije bilo novooboljelih.

Do popuštanja mjera, svi koji se još nisu upoznali s  detaljnim uputama za ugostitelje to mogu učiniti OVDJE


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij