hren
 

ZAŠTITI SEBE I DRUGE
Hrvatska Vlada među odlukama o popuštanju pojedinih mjera zaštite od zaraze koronavirusom, donijela je i odluku kojom će od subote, 2. svibnja, prestati važiti ograničavanje vjerskih okupljanja, ali uz određene odredbe i preporuke, a pismo s navedenim novim mjerama svećenicima i vjernicima uputili su iz Splitske metropolije, nadbiskup Marin Barišić te biskupi Mate Uzinić, Tomislav Rogić i Petar Palić.

Odredbe  i preporuke koje navode, u skladu su s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tako se preporuča da se mise, gdje je moguće, slave na otvorenom, vrata crkvi se trebaju držati otvorenima, iz klupa se trebaju ukloniti molitvenici i pjesmarice, a u crkvama je potrebno održavati fizički razmak od dva metra u svim smjerovima te se mora voditi briga o higijeni, prozračivanju i čišćenju. Preporuka je i da se u crkvu ulazi na jedna, a izlazi na druga vrata.
Iz posuda za blagoslovljenu vodu na ulazima treba istu ukloniti, a za svako misno slavlje treba odrediti redare, koji će nositi maske i rukavice, na ulazu u crkvu vjernicima prskati ruke dezinfekcijskim sredstvom te koji će pomoći vjernicima da se pridržavaju uputa. Ti redari dužni su paziti i da se svi pridržavaju određene fizičke distance, od čega su izostavljeni pripadnici istog kućanstva.

Preporuka o nošenju zaštitnih maski

Neke od preporuka su da se mise slave bez nazočnosti ministranata, da se pjevački zborovi svedu tek na nekolicinu osoba, kako bi se održavao razmak, preporuča se svima nošenje maski, da se za vrijeme mise ne skuplja milostinja, a prilog se može ostaviti u postavljenim košaricama nakon svete mise te da se u obredu pružanja mira ne koristi gesta pružanja ruke.
Svećenici imaju obvezu prije mise izmjeriti temperaturu, a oni koji imaju temperaturu višu od 37,2 stupnja kao i kašalj, poteškoće s disanjem ili kratak dah, neće slaviti misu s narodom niti dijeli sakramente. Ako nisu u mogućnosti pronaći zamjenu, trebaju otkazati svetu misu. Isto vrijedi i za svećenike, koji nemaju simptome, ali sumnjaju da su zaraženi.
Svećenici su također obvezni pri činu podjele svete pričesti staviti masku i rukavice. Za vrijeme pričesti, vjernici trebaju ostati  na svojim mjestima, a svećenik će doći do njih te im podijeliti svetu pričest isključivo na ruku i pri tome nastojati održati što veći razmak.

Oni koji se trebaju suzdržati od odlaska na misu

Starijim i bolesnim osobama, osobama sa simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, poteškoća s disanjem, kratkog daha, osobama s kroničnim bolestima te osobama koje su pod rizikom da su mogle biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19, u pismu biskupa preporučeno je da se suzdrže od dolaska na mise.

- Sve vjernike koji zbog ove situacije u svojoj savjesti smatraju da ne mogu ili ne trebaju ići na misu, kao dijecezanski biskupi, oslobađamo dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj misi i potičemo ih da prijenos svete mise prate putem radija, televizije ili društvenih mreža – stoji, između ostalog u pismu.

Podjela sakramenata i drugo

Ovom prilikom navedene su i preporuke te obavijesti  da se za ispovijed koristi prostor gdje je moguće ostvariti potreban fizički razmak.
Isto tako, omogućena su krštenja i ženidbe, pri čemu se također mora poštivati fizički razmak između osoba, a bredne geste koje uključuju dodir, kao i bliske fizičke kontakte, treba svesti na najmanju moguću mjeru ili izbjegavati. Krštenja se vrše isključivo polijevanjem i to vodom blagoslovljenom unutar obreda.
Svećenicima se, uz preporuku o nošenju zaštitnih maski i rukavica za pojedine obrede unutar crkve, isto savjetuje i za  podjeljivanje bolesničkog pomazanja, a sprovodi se trebaju održavati zdravstvene i sigurnosne upute mjerodavnih.  Sprovodne mise se mogu održavati samo nakon ukopa pokojnika, uz mjere zaštite.
U župama se i dalje neće održavati župna kateheza i druge župne aktivnosti za djecu i mlade, a različite druge pobožnosti, sakramentali trebaju se održavati  isključivo ako su pastoralno opravdani i ako se mogu zadovoljiti sve propisane mjere.
Preporuka je da se i dalje uglavnom, iako će se župni uredi otvoriti, komunikacija obavlja telefonom ili elektroničkom poštoma

- Cilj ovih odredaba je omogućiti vjerska slavlja s narodom u vremenu pandemije, pa vas molimo da nam svojim odgovornim ponašanjem u tome pomognete – poručili su biskupi.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul