TURISTIČKI KOMPLEKS – JEDAN OD NAJBOGATIJIH HRVATSKIH TAJKUNA KUPNJOM PROPALOG 'ADRIACHEMA' OKRUPNIO BI 30 HEKTARA OBALE NA ATRAKTIVNOJ LOKACIJI U KAŠTELIMA
Iako je na natječaj za privatizaciju "Adriachema" ponovo pristigla samo ponuda Envera Moralića, jednog od najbogatijih hrvatskih tajkuna, ta kaštelanska tvrtka posjeduje izuzetno vrijedne prostorne resurse, koji su zanimljivi upravo Moraliću budući da je zajedno s "Lavčevićem" prije tri godine za 5,3 milijuna eura kupio susjedni "Adriavinil", preko kojeg i zemljište "Adriachema" dobiva pristup na more.

Ujedinjavanjem tih zemljišta, koja bi osobito dobila na vrijednosti izgradnjom mosta između Splita i Kaštela, oformila bi se atraktivna zona površine oko 300.000 četvornih metara. Kupnjom" Adriavinila" splitski "Lavčević" i Moralićev "Kemokompleks" stekli su na kaštelanskoj obali 210.000 kvadrata industrijskog zemljišta, na kojem je, međutim, prenamjenom kroz novi kaštelanski GUP omogućena gradnja turističkog kompleksa. Moralić je zatim, prošle godine, za tri milijuna eura već kupio 20.000 četvornih metara zemljišta od "Adriachema", pa bi preuzimanjem te tvrtke stekao i preostalih 65.000 kvadrata.

Rošinova analiza

Kako doznajemo, "Lavčević" i Moralić angažirali su za izradu prostorne analize utjecajnoga splitskog arhitekta Jerka Rošina, a namjeravaju premjestiti proizvodnju i uložiti oko 150 milijuna eura u gradnju marine kapaciteta od 650 do 900 brodova u moru i od 200 do 300 na kopnu, 1500 luksuznih apartmana te hotela s kockarnicama, prodavaonicama i garažama.

— Te su brojke iz GUP-a, no ja se njima još nisam  opterećivao.  Napravio sam analizu stanja i smatram da je ta lokacija ogromni potencijal ako se eliminiraju ekološki negativni faktori, budući da se tu nalazila prljava industrija. Lokacija za Kaštela i Split može imati veliko značenje, a posebno joj može pridonijeti realizacija mosta Split-Kaštela, jer tada ona može preuzeti i sadržaje koje Split ne može primiti — kazao nam je Jerko Rošin, čija će studija biti podloga za izradu Urbanističkog plana uređenja.

Rošin dodaje da treba razmotriti koje bi sve javne sadržaje ta lokacija mogla primiti, a uz gradnju marine, zalaže se i za gradnju luke javnog karaktera, kojom bi se dobila i brodska veza sa Splitom.

Lobi za most

Projekt mosta Split-Kaštela ima sve snažniji lobi, a osim što bi porasla vrijednost turističkog zemljišta na kaštelanskoj strani, vlasnik "Lavčevića", "Montmontaža", mogla bi profitirati i u Splitu jer njezina tvrtka "Pomgrad" tu posjeduje zemljišta i pogone.

Izvor: Slobodna Dalmacija 


KOMENTARI:

Stari Komentari (18)

 • sa (Gost)

  samo nek se gradi bolje je nego da gledamo propale tvornice i rusevine

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Stvar je u tome da on NIŠTA NE GRADI već 5 godinai da 5 godina već gledamopropale tvornice i ruševine!!!!!!

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  a za to vrime ne plaća komunalnu naknadu
  koju moraju plaćati obični građani ...

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  1.500 luksuznih aparmana ...
  čitaj stanova za prodaju ...
  još 4.000 stanovnika u kaštelima :(
  u turističkoj zoni ...

  rošin je zadnjih dana poznat po tome šta potiče izgradnju na marjanu ...

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ka da nije dosta berketova marina. sve me straj da tu ne budu prevladavali apartmani s cjelogodišnjim boravkaom.

  oko 10 godina prije
 • 1500 apartmana (Gost)

  Osim transparentnog financiranja izborne kampanje predsjednika Mesića ,Moralić je samo kupovao i prodavao. Tako i u Kaštelima. Je li potrebno najbogatijem građaninu Hrvtaske zarađivat na kupoprodaji kaštelanske zemlje? Ili netko u Kaštelima sa njime zarađuje? Ima li janjičara u Kaštelima?Što Kaštel Sučurac ima od dolaska najbogatijeg građanina Hrvatske?

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  GLUP GLUPLJI DO GLUPLJEG KAŠTELANI

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  bolje da kupi on nego stranac, pa svitu zašto ste vi uvik protiv svega novoga?!?!
  najbolje da se onda ne dira ništa, da taj adriavinil i adriachem trunu i šta bi onda dobili!? jedno veliko NIŠTA
  a ovako, uz 1500 apartmana kaštela bi mogla malo i turistički oživit jer su sad ionako u k....
  zatvorija se hotel palace, šta je turista bilo doli ni to više nema, ona plaža propada, na resniku katastrofa u odnosu kakav je bija prije rata....
  PA SAD MI VI RECITE DA NEBI BILO BOLJE MALO TURISTA OVDE DOVEST?!?!?!?!
  bilo kakav način bi bija dobar, ako vi ne smatrate da je dobro napravit marinu i apartmane, napravite nešto bolje!!!! tražite lovu od grada, neka se kupi, pa neka onda vi pametnjakovići izađete na vidjelo!

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  [QUOTE] bolje da kupi on nego stranac, pa svitu zašto ste vi uvik protiv svega novoga?!?!
  [/QUOTE]
  On je pravo domaći čovik, uzgojia se na mandolini i klapskoj pismi, jesi blesav svaka ti čast. Moralić je maza loj na kruv ka je bija mali, pija bozu i pra pivon guzicu i jebe se njega za Kaštila i jugovinil.
  Dio zemljišta će rasparčat i prodat da vrati uloženo, a drugi dio će napravit te famozne apartmane za \"cjelogodišnji boravak\" olitiga stanove i naselit lojare iz bosne. Cilj je od rvatske napravit islamsku državu. Znan da ćete me sad zasut sa jedno 50 kontrakomentari ali samo zato šta neznate u kojin se krugovima Moralić kreće i kojin grupacijan pripada i s kojin interesima. Živi bili pa vidili.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  od apartmani nema niko korist osin onoga ko ih gradi.Po apartmanima se po cilo lito minjaju turisti bez ikakve kontrole i to je ta korist za Kaštela i Hrvatsku

  oko 10 godina prije
 • Brankec (Gost)

  U tim prostorima radile su stotine i stotine Kaštelana. Ako se ostvari ta bez-vizija sa gomilom hotela radit će ih nekoliko. Ima i pametnijih načina da se iskoristi postojeća infrastruktura na tim lokacijama, za puno korisnije stvari svim Kaštelanima nego što je par koverti za par kaštelanskih poglavica....

  oko 10 godina prije
 • matematika (Gost)

  Ajmo malo matematike,u članku piše da je N.M.za 20 000 metara platio 3.000.000 eur-a, to je 150 po metru.za preostalih 65 000 to bi bilo 9 750 000 eur-a ili 71 200 000 kuna.
  Koliko ono N.M. plača?? 1 kunu i 18 000 000 dugovanja radnicima,ajde neka ima i duga
  20 000 000 kuna to je otprilike pola.
  E sad 1% provizije na zaradu lipa sumica za nekog 380 000 kuna,pa ti pizdi.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ništa mu ja ne virujen i ćisto sumjan u isplativost puste marine i apartmani. a ni ne virujen u navalu na kockarnice. to ništa ne bi donilo građaniman kaštili negobi nas svrstalo u građane drugog reda naspram stranac i naši novopećeni ćoban-lupež-bogatuni u vlastiton gradu.
  a koliko se sadržaji potribni gradu koji reste tu moglo zgradit- ulica ća bi spajala girićić i sokolanu, poviše ceste poticajne male zgrade sa parkon, vrtićen, školon za mlade obiteji, kakvi manji ćisti proizvodni pogoni, igrališće, dvorana...
  endem

  oko 10 godina prije
 • zar nam nije jasno (Gost)

  a moj endem, ti si stvarnou kurcu, ko će to napravit?? Sanader,Peko?? Boljat?? nu planeri!

  oko 10 godina prije
 • moral-san-rošin (Gost)

  :roll u svojoj povijesti kaštelani se nisu jadnije ponašali: bez hrabrosti, znanja i častti. Neću pričat o sukobu interesa Rošina i Sanaderaaa, niti od sramotnoj ulozi Rošina da brani jedan divlji grad na tlu koje će 100 godina još biti toksički zagađeno, neću mu reć kako će stotine jahti u svojim marnama imati i Trogir, ostala kaštela , Solin i Vranjic, ne triba mu spominjat da samo 5% stanovnika Kaštela ima kanalizaciju. Vjerujem da ti psi novca neće uspjeti i da će mladi aktivisti pokrenuti kampanju i upozoriti investitora i potencijalne kupce u kakvo okruženje dolaze. A drug Rošin neka najprije odradi ONO za M.Bajića i posveti se obitelji. :roll

  oko 10 godina prije
 • APARTMANIZACIJA (Gost)

  Dragi moji koji ka i ja služimo samo za glasovanje jerbo se nadamo da NAS NAŠA draga VLAST neće više privarit.
  Ali boli nji briga za nas, ovčice NAŠE drage još malo bit će opet političke paše.
  A KAD PROÐU IZBORI JA REKA JA POREKA.
  Tako VAM je i sa gradnjom pustih hoteli i turističkih sadržaji. Sve su to priće za malu dicu.
  Svi ovi koji su kupili i Turističko naselje Resnik, hotel Palac i prostor ex Jugovinila nisu puno zainteresirani za gradnju turističkih sadržaja.
  CILJ JE GRADNJA APARTMANA ZA TRŽIŠTE A SLUŽILI BI NAVODNO U SVRHU TURIZMA.
  To je sada napravija Tomo Kolenko u K. Štafiliću, Resnik 40-50 apartmani a treba je bit Hotel.Jeli se ko pobunija nije, a on je još sitna riba.
  Ko će šta smit pisnit na projekte di je radija Big Faca glavni savjetnik za urbanizam.
  KAŠTELA SU PREDVIÐENA ZA 120000 DO 140000 TISUĆA STANOVNIKA.
  Zato se most radi sviđalo se to vama ili ne.

  oko 10 godina prije
 • gubitnici (Gost)

  Svi vi koji ste protiv i ovoga i onoga zavirite u svoju dušu i priznajte sebi da ste u životu gubitnici i niste ništa napravili nego od puke ljubomore i zavisti van je krivo da drugi jesu i sada da bi zadovoljili svoj prljavi ego pljucate po svima.Vama ništa na ovome svitu ne vridi nego samo vi.ljudi koji hoće ,znaju ti i umiju razgovarati na način da svoje argumente iznesu na pravi način na pravom mjestu sa imenom i prezimenom,a ne na ovom prljavom portalu,koji se pretvrija u terapiju za umobolne.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Pusti ljubomoru i zavisti, bitno je oće li se gradit stanovi, ili nazovi to apartmani, ili pravi turistički kompleksi, kako je to obećavao Moralić, a pri toga A.Sanader i njegova ekipa. A virujen da će dobit dozvoilu za sve šta bude tražija jer u općini i dačlje rade obi šta su dozvolili izgradnju apartmana na Bilima, Lazaricu u Kambelovcu, rekonstrukciju magazina u Novome, hotelski kompleks u Palacu!

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara