hren
 

NESLUŽBENE INFORMACIJE GOVORE
Sjednica Gradskog vijeća, koja će se u utorak održati elektronskim putem, donijet će odgovor hoće li poslovni subjekti imati odgodu plaćanja komunalne naknade i oslobađanje od zakupnine za poslovne prostore te hoće li roditelji biti oslobođeni plaćanja vrtića. No, nevezano za dnevni red sjednice, prema informacijama kojima raspolažemo, priprema se i financijska pomoć obrtnicima i malim poduzetnicima, o čemu bi, prema istim informacijama, javni poziv trebao biti raspisan ovog ponedjeljka.

Javni poziv, kako smo neslužbeno doznali, odnosit će se na dodjelu bespovratnih sredstava  namijenjenih ublažavanju posljedica izazvanih epidemijom korona virusa i to za trgovačka društva i obrte s područja Kaštela,  čije je poslovanje bilo pogođeno zabranom ili značajno smanjenim opsegom rada. Naravno, trgovačka društva i obrti, koji će se javiti na poziv,  moraju biti u cijelosti u privatnom vlasništvu i imati najmanje jednu zaposlenu osobu.

Prema dokumentu u pripremi, pravo na dodjelu sredstava imat će oni kojima je pad prometa bio veći od 40 posto, za otkazivanje kongresa, seminara i slično, za  otkazivanje različitih ugovora i narudžbi, zbog nemogućnosti isporuke proizvoda te nabavke potrebnih sirovina i slično.
Grad je planirao onima koji udovoljavaju uvjete bespovratno dati iznos od tisuću kuna po zaposleniku, pa će tako, primjerice,  obrt s jednim zaposlenikom dobiti tisuću kuna, onaj s pet zaposlenika pet tisuća kuna, a najviši iznos bit će deset tisuća kuna za one sa deset i više zaposlenih.

Iako se ne zna točno kolika će sredstva biti potrebna za ovu svrhu, Grad će provedbu odluke financirati iz sredstava rezerviranih za poticanje poduzetništva, ali i drugih sredstava u proračunu, a ako se uzme u obzir da je u Kaštelima i više od tisuću obrta i trgovačkih društava bilo pogođeno situacijom, pretpostavlja se da će Grad u ovu svrhu morati izdvojiti i do dva milijuna kuna.

Ono što je važno naglasiti je da potpora koju su do sada pojedini obrti dobili od države ili županije, nema utjecaja na dodjelu ovih potpora, a zaprimljene prijave razmatrat će se, osim prema uvjetima i prema redoslijedu podnesenih potpunih prijava.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul