hren
 

ZA ČETIRI DANA
Od ponedjeljka, 11. svibnja, ponovo se uspostavlja željeznički putnički prijevoz,  pa će, osim teretnih vlakova, koji su prometovali i tijekom krize, na prugama u Hrvatskoj ponovno prometovati oko 400 vlakova za prijevoz putnika. Iz tog razloga iz HŽ Infrastrukture uputili su obavijest svim građanima, a koja se odnosi na sigurnost u prometovanju.

- Molimo sve građane, sudionike u cestovnom prometu da povećaju pozornost pri kretanju preko željezničko-cestovnih prijelaza te da obavezno poštuju prometnu signalizaciju.
Naime, međunarodna i nacionalna statistika pokazuju da su čak u 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima krivi sudionici u cestovnome prometu, odnosno vozači, biciklisti, pješaci.
Uz to, svake godine na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Hrvatske vozači, ne poštujući signalizaciju, polome petstotinjak polubranika. Kako bi smanjila sve vrste nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima i sve sudionike u prometu upozorila na opasnosti koje prijete pri neopreznom prelaženju preko pruge, HŽ Infrastruktura već 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“.
Također, u skladu s „Obvezujućom mjerom“ Agencije za sigurnost željezničkog prometa sljedećih mjesec dana, od 11. svibnja do 11. lipnja, svim prijevoznicima naloženo je da daju zvučne signale nailaskom na sve željezničko-cestovne prijelaze. Mjera je donesena radi sprječavanja nesreća i povećanja sigurnosti željezničkoga i cestovnoga prometa.

U Hrvatskoj postoji 1503 željezničko-cestovna prijelaza i svi su osigurani na jedan od propisanih načina osiguranja u skladu sa Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava.
Poštujte prometnu signalizaciju i oprezno prelazite prugu. Sigurnost započinje s tobom. Vlak je uvijek brži – poručili su iz HŽ Infrastrukture.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij