hren

MLADE SNAGE ZA NOVO VRIJEME
Pandemija korona virusa donijela je u proteklom razdoblju značajne promjene u gospodarskom, društvenom i svim ostalim aspektima života, a osim oboljelih posebno su je, između ostalih, osjetili brojni radnici koji su dobili otkaze, mali poduzetnici te građani koji su investirali u turizam. Unatoč takvoj situaciju grupa mladih studenata sa splitskog FESB-a, hrabro je ovih dana uskočila u poduzetnički svijet, kroz projekt aplikacije Get Work.

Među nekolicinom studenata, koji rade na tom projektu, posebno mjesto ima i 23-godišnja Ivona Knaus iz Kaštel Lukšića, studentica računarstva, koja se osim studiranjem bavi i volonterskim radom, piše članke, bavi se sportskom rekreacijom ili kako bi se reklo, svestrana mlada Kaštelanka.
A upravo nam je Ivona objasnilašto je to aplikacija Get Work i tko je njen idejni začetnik.

- Aplikacija Get Work je zamišljena kao posrednik između ponude i potražnje usluga, odnosno kao nekakav „alat“ koji bi olakšao svima koji nude svoje usluge da lakše dođu do klijenata, a isto tako i svima koji potražuju određene usluge, da lakše dođu do istih, preko interaktivne mape. Princip bi bio sličan Uberu,  korisnik se registrira, bira želi li biti davatelj ili primatelj usluge i na osnovu toga otvara mu se karta na temelju njegove lokacije i na njoj točno može vidjeti tko što nudi, po kojoj cijeni i u koje vrijeme je dostupan.

Aplikacija će biti dostupna svima koji imaju smartphone i pristup internetu. Trenutno radimo na Android verziji i web stranici, a kasnije planiramo napraviti i iOS verziju. Nebitno jeste li obrt/usluga ili pak pojedinac, osoba koja primjerice nudi instrukcije ili bilo kakve druge individualne usluge, u našoj aplikaciji svi koji žele ostvariti dodatan prihod su dobrodošli. Prilikom registracije vaša usluga će, ovisno o lokaciji, biti vidljiva na mapi. Ovisno o vašim „zvjezdicama“  koje ste prikupili, cijeni i komentarima, vaša pojava na samoj mapi može varirati. Ako ste vidljivi, klijent vas može „bukirati“ na način da klikne na vaš profil gdje mu se ponudi opcija 'bukiraj'. Tada vama stiže obavijest na mobitel i vi također odlučujete želite li prihvatiti zahtjev ili ne. Za vrijeme vašeg (putovanja do odredišta, prati se lokacija vas i vašeg klijenta, slično kao oni autići kod Ubera. Nakon izvršene usluge, vama i vašem klijentu nudi se opcija „Ocijeni“ gdje imate mogućnost unijeti od jedne do pet zvjezdica, ovisno o tome koliko ste zadovoljni sa klijentom ili koliko je klijent zadovoljan s vašom uslugom.
Začetnik same ideje je gospodin Mario Marević, mladi poduzetnik iz Makarske, koji je samu ideju patentirao već prije tri godine i otada je bezuspješno tražio osobe koje bi mu pomogle ideju provesti u stvarnost  - kazala nam je Ivona na početku našeg razgovora te nam približila kako je došlo do njihove suradnje, u kojoj ona vodi tim, a koja funkcionira veoma uspješno.

- Budući da već nekoliko mjeseci volontiram za portal Split Tech City, moja kolegica Tina Tomičić je tako došla do Maria i napisala detaljan članak o njemu i o samoj aplikaciji te sam tako i ja zapravo čula za tu odličnu ideju. Par dana nakon toga Mario me osobno kontaktirao kad je saznao da studiram programiranje, ja sam zatim okupila tim i tako je započela naša suradnja.
Ovim putem želim zahvaliti Tini što nas je spojila, a posebna zahvala ide ljudima koji stoje iza STC-a, a to su Toni Trivković i Romana Ban. U ovih par mjeseci koliko surađujemo, naučili su me puno toga; o svijetu poduzetništva, osobnom razvoju i omogućili su mi da pronađem sebe i shvatim ono što me istinski zanima i veseli, a to je upravo ono što sada radim. Naravno, trebam zahvaliti i grupi AYEN koja nam je omogućila prostor te Armandu Matijeviću, Marijevom mentoru.

Tim koji je Ivona okupila na ovom projektu i koji vodi, čine njene kolege s fakulteta. Kako je projekt poprilično zahtjevan i težak za realizaciju, kako kaže, trebale su joj osobe kojima može vjerovati, koji su dovoljno ambiciozni, a i hrabri da se upuste u ovakvu vrstu projekta skupa s njom.

- Da pojasnim, poticaja iz EU fondova za ovakvu vrstu start-upa, kao ni natječaja za Splitsko-dalmatinsku županiju nema. Mario bezuspješno cijelo ovo vrijeme traži investitore i financijska sredstva koja bi nam znantno olakšala samu realizaciju projekta. Zato se nadamo da će nam medijska pozornost olakšati pri pronalasku korisnika aplikacije, a možda i potencijalnih investitora.U isto vrijeme programiramo i učimo se funkcionirati u timu. Prepreka ima, no mi se ne predajemo tako lako, idemo do kraja. Zadržali smo snažnu volju i želju za uspjehom i nadamo se da će nam to kad-tad uroditi plodom – naglašava Ivona.

Ono što ove mlade ljude raduje je i činjenica da zainteresirani korisnici svakog dana sve više pune njihov mail različitim upitima. Upravo prvi korisnici imat će priliku besplatno oglašavati, a provizija na cijenu usluge naplaćivat će se nakon tog probnog perioda. Planova za budućnost ovoj mladoj ekipi ne nedostaje, a cilj im je povezati cijelu Hrvatsku, a kasnije i svijet.
Uz pomoć programera Duje Mihovilovića,  koji će ih voditi kroz izradu aplikacije za iPhone, složili su prvi video koji prikazuje samu svrhu aplikacije

U nedostatku investitora, ova mlada ekipa fokusirat će se na crowdfunding i predstaviti se na web stranicama takvog tipa.

- Najvažnija nam je sigurnost i zadovoljstvo samih korisnika, oni su ti koji će nam najviše pomoći oko alfa verzije aplikacije, njihov feedback nam je iznimno važan, zato pozivamo sve zainteresirane da nam se jave te kada beta verzija koja je uskoro gotova bude dostupna, moći će ju skinuti na svoj mobitel i ostaviti nam komentar u vezi apsolutno svega.Kritike i savjeti su i više nego dobrodošli. Svi zainteresirani mogu nas pratiti na Facebook stranici: https://www.facebook.com/appgetwork te na Instagramu https://www.instagram.com/appgetwork/ gdje redovno objavještavamo naše pratitelje o novostima i svemu vezano za projekt – poručila je na kraju Ivona.

Foto: Privatni album


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij