BIVŠE BRODOSPASOVO REZALIŠTE POSTAJE GLAVNI PUNKT ZA RIBARSKE KOĆE SA PODRUČJA CIJELE DALMACIJE
Između Grada Kaštela i vlasnika ribarskih brodova i ribarskih koča dogovoreno je privremeno rješenje prema kojemu ribari mogu vršiti sidrenje, te obavljati iskrcaj i pretovar ribe u bivšem rezalištu „Brodospasa“ u Kaštel Sućurcu.

Privremena ribarska luka, koju bi koče trebale početi koristiti već tijekom slijedećeg mjeseca, odobrena je i od strane Županije splitsko-dalmatinske, a koncesiju za područje bivšeg „Brodospasovog“ rezališta ima tvrtka „Cemex“ koja ovo područje ne koristi, dok je riva u sklopu rezališta pod nadležnošću Lučke uprave Split.

Prema riječima Borisa Matošića, kapetana Lučke kapetanije Split, na spomenutom području pristanište za brodove već postoji, a trebalo bi definirati pristupne putove kojima bi hladnjače dolazile po ribu u novu privremenu ribarsku luku. Osim toga, u bivšem „Brodospasovom“ rezalištu postoji mogućnost za privez velikog broja brodova za iskrcaj ribe, te bi ovo bilo idealno rješenje za ribare koji se za sada snalaze kako znaju.Ako sve zainteresirane strane uspiju postići dogovor, odnosno ako se sa ovim rješenjem složi Ministarstvo, Ceh ribara, Županija splitsko-dalmatinska, Cemex i Grad Kaštela, u budućnosti bi ovo mogao postati glavni punkt za ribarske koče sa područja cijele Dalmacije.

Kočarice uništavaju sućuračku rivu

Ovakvo rješenje, koje bi se trebalo uskoro provesti u djelo, inicirano je od strane kaštelanske vlasti, koja je posljednjih nekoliko godina suočena sa ribarskom flotom koja nelegalno okupira rivu, tj. mul u Kaštel Sućurcu, te na istom mjestu deset do petnaest kočarica svaki dan vrši pretovar ribe u hladnjače.

Prema riječima odgovornih osoba iz sućuračkog Mjesnog odbora, sućuračka riva nema karakteristike ribarske luke, odnosno tehnički uvjeti ne odgovaraju uvjetima koji moraju biti ispunjeni da bi se na istoj svakodnevno sidrilo petnaestak koča, te da bi se vršio pretovar ribe.

Naime, sućuračka obala nije predviđena za obavljanje ovakvih ribarskih aktivnosti, te bi uslijed daljnjeg sidrenja ribarskih koča, kojih zna u jednom trenutku biti privezano i do pet u nizu, moglo doći do oštećenja i urušavanja obale. Problem je i ispuštanje balastnih tvari iz ribarskih brodova uslijed kojeg dolazi do zagađenja mora, a građani se žale i zbog intenzivnog mirisa ribe i buke u sredini turističke sezone.

Osim toga, u centar Kaštel Sućurca svakodnevno dolaze kamioni hladnjače od sedam tona koji pri tome uništavaju ulice starog dijela mjesta i ruše obalu, a pri tome ne poštuju ni zabranu prometovanja starom kaštelanskom cestom za vozila teža od sedam tona.


Ribare nitko ne želi u svom mjestu

Ovaj problem sa ribarskim brodovima i pretovarom ribe postoji već duže vrijeme na nivou cijele obale, a ovog su ljeta naročito glasne bile primoštenske i rogozničke vlasti koje su jasno dale do znanja kako ne žele ribarske koče na svojim rivama u srcu sezone.

Tonči Božanić, predsjednik Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjeljstvo konstantno u svezi rješavanja ovog problema pregovara sa predstavnicima Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Upravo država raspolaže čitavom obalom, te ona i mora odrediti mjesto na kojem će se vezati ribarska flota i iskrcati svoj ulov, koji je, kao što se zna, brzo kvarljiv. Naime, ribari će morati imati određen punkt na splitsko-dalmatinskom području, koji će se morati odrediti što prije, jer nije u redu da ribari nakon višednevnog mukotrpnog lova nemaju određeno sigurno mjesto na obali na koje će se privezati i iskrcati ribu-kaže Božanić.

Ministarstvo priprema projekte za pet ribarskih luka

Ove godina donesena je i odluka prema kojoj će, pored ulaganja u ulaganja u županijske luke, mjerodavno Ministarstvo s oko 10 milijuna kuna financirati i pripremu projekta pet ribarskih luka od lokalnog značaja.

Gradnja pet novih ribarskih luka trebala bi početi do kraja godine, a investiralo bi se u gradnju ribarske luke u uvali Lamjana na Ugljanu, gradilo bi se pristanište u Postirama na Braču, obnovile bi se luke u Rijeci i Umagu, a u Komiži bi se trebala graditi luka od posebnog državnog značaja.

Naime, ova posljednja ribarska luka će se gradititi na lokaciji Mlin ispred bivše Neptunove tvornice, imat će 170 pristanišnih mjesta, veletržnicu, benzinsku postaju i servisne radionice, a cijelim će kompleksom upravljati splitska lučka uprava.

Foto: D.Kovač


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost)

  amo naprid

  oko 10 godina prije
 • Gost (Gost)

  Pametno!

  oko 10 godina prije
 • Sv.Kajanin (Gost)

  Koliko znam pola bivšeg Brodospasa je Solinski teritorij ,jer je granica potok koji teče kroz Brodospas.,istina je da privez i obala spada pod lučku upravu,ali pristup i ceste mogu se samo kroz Cemex -ov prostor.I zašto bi smrad ribe bio u Solinu.Solin nema svju flotu ,pa mu netreba ni riba.,Kad zapuše Jugo bit će lipa smrada u Sv. Kaji.Fala eto Van Vaše koče i sva riba ,samo dalje od nas u Sv. Kaji.

  oko 10 godina prije
 • gost (Gost)

  Svi bi ribu, a nikome ne pašu koče. E neka van smrdi, Solinjani, ili ne jijjte ribu.

  oko 10 godina prije
 • gošća (Gost)

  :) :) :) :) :) :)

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara