hren

ZAJEDNO U BORBI ZA LJETO BEZ VELIKIH POŽARA
Iako vatrogasci imaju pune ruke posla tijekom cijele godine, a primjeri  njihovog posla, bez obzira na godišnje doba ili uvjete, zadnjih su dana bili vidljivi na otoku Braču, ali i u Kaštelima, dolaskom vrućih dana opseg posla znatno se povećava pa je dolazak ljeta ujedno i početak protupožarne sezone.

A ususret početku protupožarne sezone danas je u Zagrebu održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Krešo Tuškan, pomoćnik ministra za civilnu zaštitu Damir Trut, načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize Državnog hidrometeorološkog zavoda Vlasta Tutiš i voditelj Službe za vremenske analize i prognozu DHMZ-a Lovro Kalin te iz Hrvatskih šuma predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić i rukovoditeljica Službe za ekologiju Jasna Molc.
Kako je tom prigodom naglašeno, već u siječnju ove godine Vlada je donijela Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku što je omogućilo puno više vremena za pripreme i usklađivanja.

- Kroz Program aktivnosti za vatrogastvo bilo predviđeno 25 milijuna kuna, ali rebalansom proračuna zbog teške situacije uzrokovane pandemijom, iznos je umanjen za 1,1 milijun kuna. Rebalansom nisu smanjivane plaće za sezonske vatrogasce, već su i uvećane. Vatrogasne snage u priobalju ove će godine brojati 1120 profesionalnih vatrogasaca, 5000 dobrovoljnih vatrogasaca te 1000 sezonskih vatrogasaca. Na ispomoć dolaze i 102 vatrogasca sa 13 vozila sa kontinenta, u jednoj smjeni. Uz ove snage djeluju i 54 vatrogasca, pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe, a na pomoć se računa i od pripadnika HGSS-a i hitne pomoći koji će činiti interventne timove za spašavanje -  kazao je na konferenciji zapovjednik Tucaković , koji je iznio i podatke o vatrogasnom dijelovanju u Hrvatskoj u prvih pet mjeseci ove godine.

- Vatrogasci  su u razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja ove godine  bili angažirani u gašenju 2558 požara raslinja, s izgorenom površinom od 32.252 hektara, što je nešto manji broj požara, ali veća površina u odnosu na prošlu godinu  – konstatirao je Tucaković.

General-bojnik Krešo Tuškan najavio je kako će oružane snage sudjelovati u protupožarnim aktivnostima s mornaricom, zrakoplovstvom i kopnenim snagama, a čak 200 pripadnika protupožarnih namjenski snaga bit će smješteno u Kninu, Benkovcu, Divuljama, Sinju i Pločama. Mornarica će u protupožarnim aktivnostima sudjelovati s jednim desantnim brodom minopolagačem, jednim desantnim jurišnim brodom te sa dvije gumene brodice, a kao udarne protupožarne snage djelovat će zrakoplovstvo sa  šest  Canadair CL 415, šest Airtractora te dva helikoptera, a pomoć će po potrebi stići i od  bespilotnih letjelica Orbiter  3.

Kako je naveo pomoćnik ministra  Damir Trut MUP će u protupožarnoj sezoni sudjelovati s  Ravnateljstvom policije i Ravnateljstvom civilne zaštite, dok su predstavnici DHMZ-a, Vlasta Tutiš i Lovro Kalin istaknuli kako će i ove godine raditi sezonske, tjedne te polutjedne prognoze i sudjelovati s analizama velikih požara, upozorenjima te izradom indeksa opasnosti od šumskih požara.

Inače, prema riječima nadležnih iz Uprave Hrvatskih šuma prvog dana lipnja s radom je započela motriteljska dojavna služba, koja će do 30. rujna biti u funkciji.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij