hren

POSLODAVCI SU NA TO IMALI PRAVO
Raspodjelu godišnjeg odmora za tekuću godinu, prema Zakonu o radu, poslodavci trebaju imati najkasnije do 30. lipnja za tekuću godinu. Sukladno tome u proteklom vremenu kada su se djelatnici vratili na svoja radna mjesta, poslodavci su ih informirali o godišnjem odmoru te su mnogi ostali zatečeni jer je većini uz stari godišnji, ako su ga imali, iskorišten i dobar dio novoga za vrijeme pandemije koronavirusa.

Kako su mnogi upiti na tu temu stigli i u našu redakciju, informacije vezane za korištenje godišnjeg odmora za vrijeme zabrane rada uzrokovane pandemijom koronavirusa zatražili smo od Ministarstva rada kao i o tome jesu li poslodavci mogli iskoristiti Vladinu potporu za očuvanje radnih mjesta, ako je njihov djelatnik na prisilnom godišnjem odmoru.

-U situacijama poremećaja poslovnih aktivnosti poslodavca uzrokovanih epidemijom, poslodavac bi u svrhu očuvanja zaposlenosti i radnih mjesta te provođenja mjera zaštite od širenja virusa COVID-19, u skladu sa Zakonom o radu, mogao donijeti odnosno izmijeniti i prilagoditi raspored korištenja godišnjih odmora radnika novonastaloj situaciji. Pri tome i nadalje postoji obveza primjene Zakona o radu u pogledu savjetovanja i obavješćivanja radnika o istom – stoji u objašnjenju Ministarstva i pojašnjavaju kako korištenje godišnjeg odmora nije povezano s potporama.

- Korištenje godišnjeg odmora radnika, na način kako to propisuju odredbe Zakona o radu ni na koji način nije povezano s korištenjem potpora od strane poslodavaca. Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom COVID-19, mjere su Vlade RH kojima je cilj očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca čije djelatnosti su pogođene epidemijom COVID-19, dok je godišnji odmor institut kojeg radnik ostvaruje u skladu s odredbama Zakona o radu – pojašnjavaju iz Ministarstva.

Cilj potpora je očuvanje radnih mjesta i provode se putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji nadzire zakonitost provođenja mjera, dok godišnji odmor radnik koristi na način kako to propisuju odredbe Zakona o radu, zaključuju iz kabineta Ministarstva rada.

Iz svega ovoga se da zaključiti kako je korištenje godišnjih odmora radnika za vrijeme pandemije koronavirusa plaćeno Vladinom potporom te da su poslodavci na to imali zakonsko pravo.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij