hren
 

PODRŠKU IM DAO I SABORSKI ZASTUPNIK MIRO BULJ
Dvadesetak stanovnika i susjeda ulice Grgura Ninskog u Kaštel Starom u utorak poslijepodne okupilo se jer ih je, kako kažu, iznenadilo i šokiralo postavljanje bazne stanice telekomunikacijskog operatera na zgradu Hrvatske pošte.

Kako su naveli, bez ikakve suglasnosti okolnih stanovnika te bez najave obavljali su se radovi postavljanja te su s toga o svemu obavijestili građevinsku inspekciju, a tijekom okupljanja pridružio im se i saborski zastupnik Miro Bulj.

- Jutros smo primijetili nešto neobično oko pošte, bio je veliki broj zaštitara i sve je bilo ograđeno. Potom smo vidjeli da dolazi velika dizalica te da se postavljaju četiri nosača na dva zida, što nas je ponukalo na razmišljanje da ćemo dobiti još jednu baznu stanicu. To nas je zabrinulo i odmah smo reagirali – kazala nam je Ankica Šarić koja živi preko puta pošte te nam je ispričala što se poslije događalo.

- Poslali smo mail građevinskoj inspekciji u Splitu da ih obavijestimo da se nešto na pošti čudno događa. Potom smo zvali Ured za planiranje grada Kaštela gdje smo dobili informaciju da je operater Hrvatski Telekom zatražio dozvolu za adaptaciju postojeće instalacije stare bazne stanice, ali na krivoj čestici. Podnijeli su zahtjev na čestici, a to nije ova čestica  gdje se nalazi pošta, nego negdje drugo. Iza toga smo zvali gradonačelnika Denisa Ivanovića  koji nam je kazao da nas podržava – ispričala je vidno uznemirena Ankica Šarić i dodala da bi bazne stanice trebalo raditi iza Kozjaka.

Okupljene susjede muči, uz to što ih nitko nije obavijestio o postavljanju baznih stanica, i to što se postavljaju u centru gusto naseljenog mjesta, a u blizini se nalaze i dva vrtića.

- Mi smo jedina država koja dozvoljava ovakve bazne stanice koje zrače u krugu od tri kilometra. Zna se i to da smo mi i prva država po oboljenju od raka, prema tome borit ćemo se i s građanskim neposluhom, učinit ćemo sve kako bi se zaustavilo bilo kakvo pokretanje ove bazne stanice u Kaštel Starom – kazala je Biserka Grgin koja je bila među okupljenim susjedima.

Kako je kazala, javili su se među ostalima i saborskom zastupniku Miru Bulju, s obzirom da je on jedan od pokretača inicijative kako se te bazne stanice ne bi gradile bez građevinske dozvole. Bulj im se pridružio tijekom popodneva.

- To se jedino događa u Hrvatskoj, čak i u Srbiji i Crnoj Gori su potrebne građevinske dozvole za bazne stanice. Vidite kako na brzinu u naseljenom mjestu, uz vrtiće, škole, trgovine postavljaju bazne stanice bez suglasnosti susjeda, stanovnika, bez lokalne samouprave. Oni postavljaju bazne stanice gdje god žele, gdje im god padne na pamet, na primjer na bolnice, vrtiće, dimnjake, čak ih u crkvene zvonike postavljaju – istaknuo je Miro Bulj okupljenima ispred pošte u Kaštel Starom.

Kako je kazao, dao je prijedloge u Sabor da se bazne stanice ne mogu postavljati 400 metara od građevinskog zemljišta ili od naseljene kuće i to prvenstveno zbog ugroženosti zdravlja jer elektromagnetsko zračenje šteti.

- Dao sam zakone u Saboru, a ni HDZ ni SDP ih nisu prihvatili. S toga se moramo boriti, morate ići kod svoga gradonačelnika, moramo tražiti građevinsku dozvolu, moramo se protiviti i moramo vidjeti prostorni plan Kaštela jer oni krše prostorne planove. Imamo i prostorni plan Splitsko- dalmatinske županije sada u izmjenama. Šaljem odavde poruku svim županijskim vijećnicima i Županu ako je mogla Istarska županija donijeti takvu odluku, ne vidim niti jedan razlog da to ne donese i Splitsko-dalmatinska županija.–  ispričao je Bulj te je u nekoliko navrata napomenuo kako se bazne stanice u Hrvatskoj postavljaju, kako je kazao, na divlje te da se zajedno moraju boriti protiv toga.

U utorak je bilo spontano okupljanje okolnih susjeda ispred pošte u Kaštel Starom, a kako su najavili nadalje spremaju veliki prosvjed gdje će se okupiti cijelo mjesto kako bi se spriječilo postavljanje baznih stanica u njihovom mjestu, posebice jer je time ugroženo zdravlje njih i njihove djece.

 

Foto:PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij