hren
 

Ako čekat dva suha dana, to će biti danas i sutra

Lani na današnji datum vladao je pravi toplinski val. DHMZ je izdao upozorenje na velike vrućine za cijelu zemlju, a taj toplinski val kontinuirano je trajao gotovo pet tjedana! Ove godine lipanj pokazuje sasvim suprotno lice.

Posjetimo, jučer je u dijelovima Splita usred dana bila tek nešto više od 15 stupnjeva za vrijeme grmljavinskog nevremena. Zaredali su vrlo promjenjivi dani. Prema službenim podacima s DHMZ postaje Split Marjan, prosječna temperatura zraka prve dekade bila je 20,9°C, što je hladnije od klimatološkog prosjeka. Trenutni se nalazimo u nizu od 20-ak hladnijih dana od prosjeka, što je prvo takvo razdoblje nakon dugog vremena.

More se ipak grije

Za ljubitelje kupanja, površinske temperature mora u Dalmaciji su od 20 do 22°C, što je umjereno više u odnosu na prethodni tjedan, ali ipak bitno hladnije nego lani.

Prognostički modeli upućuju na veliku vjerojatnost da će se promjenjivo vrijeme nastaviti sredinom mjeseca, pa čak i zadnjoj dekadi. Pravo ljeto i vrućine jednostavno nisu na vidiku.

Iskoristite petak i subotu

Međutim, na vidiku su dva stabilna dana, a to će biti petak i subota. Danas će biti pretežno sunčano uz umjeren razvoj oblaka u popodnevnim satima. Vrlo su rijetka područja u kojima je moguć slab i prolazan pljusak. Noću tiho, danju će puhati slab do umjeren maestral. Zapadni vjetrovi popodne na moru prolazno biti pojačani. Jutro će u Zagori biti prohladno za dio godine, ponegdje ispod 10°C. Danju posvuda toplo i vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 21 do 26°C.

Dobro iskoristite subote jer će biti vedra. Noću tiho ili burin, danju će puhati do umjeren maestral. Jutro relativno svježe, osobito u Zagori. Najviše dnevne temperature od 22 do 28°C.

Nedjelja će ponovno biti promjenjivija. Bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Već od noći ponegdje će biti slabih pljuskova s grmljavinom koji su ipak najizgledniji popodne u Zagori. Noću burin ili tiho, danju slab maestral. Najviše dnevne temperature od 22 do 27°C.

Vrlo nestabilan sljedeći tjedan

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, sljedeći tjedan očekuje nas nestabilno vrijeme. Iako će biti dosta suhog vremena, teško je izdvojiti dan u kojem neće biti barem kratkotrajnog pljuska. Ipak, trenutno se čini da nas najviše pljuskova očekuje u četvrtak i petak. Bit će toplo, ali ne i vruće.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij