hren
 

VEČER U ORGANIZACIJI GRADSKE KNJIŽNICE KAŠTELA
Putopisno predavanje pod nazivom '“Stiljski grad u surječju, povijesti, kulture i vjere karpatskih Hrvata'', održalo se ovog petka u dvorani hotela 'Kastel' u Kaštel Lukšiću. Predavanje se odvilo u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, a autorica, predavačica Biserka Goleš Glasnović, posjetiteljima je ispričala iskustva sa svog putovanja u Ukrajinu.

Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, poželjela je dobrodošlicu posjetiteljima i gošći , koju je predstavila kao dobitnicu  prve nagrade na literarno-likovnom natječaju Kaštelanske štorije 2020. za esej ''Trpimirov vrt''. Nagrada na natječaju bila je vikend u Kaštelima sa smještajem kod pokrovitelja, hotela Kastel pa je dobitnica iskoristila priliku kako bi saznala što više o Kaštelima za svoj putopisni roman, a ujedno i predstavila svoje doživljaje o povezanosti Hrvatske i Ukrajine.

U potpisnom predavanju potkrijepljenom fotografijama, autorica je govorila o Bijelim Hrvatima koji su između 8. i 10. stoljeća obitavali u Stiljskom gradu. Grad se sastojao od tri dijela: citadele, utvrđenog predgrađa s ostacima obrtničkih radionica i tržnicom te prigradskih naselja. Danas je tamo arheološki park ''Bijelih Hrvata''. Kazala je kako je odmah po dolasku zatekla mještane koji su se predstavili kao ''bili Horvati'', a komunikacija se odvijala na mješavini ikavskog, kajkavskog i ukrajinskog te su odmah uočene velike sličnosti u jeziku i izričaju dvaju naroda. Istaknula je veliku ulogu profesora Oresta Kočinskog koji punih 30 godina proučava povijest ''Bijelih Hrvata'' te je iz njegovih radova istaknula niz povijesnih činjenica koje potvrđuju život starih Hrvata na tom području.

Za kraj je podijelila svoje oduševljenje kaštelanskim kulturno-povijesnim i prirodnim znamenitostima te dodala kako bi bilo lijepo kad bi se uložili dodatni napori u očuvanju istih.

 

Foto:Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij