hren

ZABRANA NA SNAZI OD DANAS
Odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Kaštela, na snazi je od danas, čime, zbog početka turističke sezone, trebaju prestati određeni radovi u građevini, koji nisu od javnog interesa. Slične odluke na snazi su od danas i u drugim lokalnim zajednicama, a sve u cilju osiguravanja odgovarajućih uvjeta u turistIčkoj ponudi.

Prema odluci kaštelanskog Gradskog vijeća u razdoblju od 15. lipnja do 14. srpnja i od 16. kolovoza do 15. rujna, odluka se primjenjuje na područja gdje se radovi izvode na udaljenosti manjoj od 100 metara od objekta u kojem se obavlja ugostiteljska ili turistička djelatnost. U razdoblju od 15. srpnja do 15. kolovoza, odluka se primjenjuje na cijelo područje grada, bez obzira na udaljenosti.

Zbog sveukupne situacije s pandemijom koronavirusa, određene inicijative u Hrvatskoj, poput one iz Hrvatske gospodarske komore, zadnjih su dana zatražile ukidanje zabrana, a među njima su i kaštelanski Klub vijećnika SDP-a i Akcije mladih, koji su Gradskom vijeću uputili prijedlog o stavljanju izvan snage navedene odluke.
Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

- Klub vijećnika SDP-a i Akcije mladih uputio je Gradskome vijeću Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2020. godini sa zahtjevom da se isti uvrsti u dnevni red sjednice koja će se održati 16. lipnja 2020. Tim povodom obraćamo se javnosti sljedećim priopćenjem u privitku, te Vas molimo da ga objavite.

U studenome prošle godine, kada je donesena Odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2020. godini svi smo očekivali još jednu izvrsnu turističku sezonu, međutim, uslijed okolnosti uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19, već odavno je jasno da će rezultati ove turističke sezone biti izrazito loši.
Prema svim predviđanjima ova kriza će biti teška i duga, trajat će puno duže od ove turističke sezone te se stoga ne smijemo oslanjati samo na turizam u kojem se ove godine ni približno neće ostvariti rezultati prijašnjih godina. U takvim okolnostima potrebno je poticati svaku gospodarsku aktivnost, a naročito onu koja se često pokaže zamašnjakom gospodarstva.
U razdoblju trajanja epidemije došlo je do usporavanja aktivnosti u građevinskoj djelatnosti pa bi sezonski prekid svih zemljanih i konstrukcijskih radova koji su se napokon počeli normalno odvijati za posljedicu imao daljnje probijanje ugovorenih rokova, a samim time i negativne financijske učinke na građevinski sektor.

Smatramo da bi zabrana gradnje u krizi polučila više štete nego koristi za cijelo gospodarstvo te smo stoga uputili Gradskom vijeću prijedlog o ukidanju zabrane radova za ovu turističku sezonu te se nadamo da će ga kaštelanski gradski vijećnici podržati. Razlozi za donošenje ove Odluke povezani su s nastavkom započetih investicija, ali i pokretanjem novih u vrijeme kada je turistički sektor svejedno u krizi. Drugim riječima, cilj ove odluke je poticanje barem građevinske djelatnosti kada već u turizmu neće doći do ostvarenja očekivanih rezultata.
Svjesni smo da naš prijedlog neće naići na opće odobravanje posebno kod malih iznajmljivača i drugih poduzetnika u turizmu, ali nije vrijeme za populizam i prijedloge koji će se svima svidjeti. Budimo odgovorni, svi zajedno ćemo lakše prebroditi ovu krizu ako se svima omogući da rade – stoji u priopćenju Gradske organizacije SDP-a Kaštela, koje je potpisao tajnik Filip Plećaš.

Napomenimo, sjednica Gradskog vijeća Kaštela održava se u utorak.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij