hren

Kraj proljeća i početak ljeta vrijeme je kada se odrađuju mnogi radovi na uređenju okoliša, a neuređen okoliš i zelenilo mnogima „upadnu“ u oči pa je tako bilo i s našim čitateljima, koji su nam u prethodnom periodu uputili nekoliko pitanja o uređenju javnih površina, a na pitanja su odgovorili nadležni u Vlastitom komunalnom pogonu Grada Kaštela.

- Kada mislite stabla divljih kestena, a i ostalih vrsta stabala u ulici Sv. Lucije u Kaštel Štafiliću napokon više podrezati, odnosno dovesti na normalnu visinu jer u prašumi Amazoni su manja stabla. Svake godine dođete i skinete par malih grančica oko javne rasvjete, a stabla svake godine sve viša i viša i idu doslovno nebu pod oblake. Svako stablo u ulici nije ispod 15 metara, a predstavljaju veliku opasnost za kuće, za dvorove, prolaznike, promet... Kad god puše jači vjetar velika opasnost je za sve.
Stabla kestena u ulici sv. Lucije su uredna i trenutno nema potrebe za drastičnim intervencijama na stablima. Izvan ljetne sezone, dok ne nastupe velike vrućine, postalo je popularno tražiti pilanje stabala. Sve obično stane tijekom ljeta kad svi tražimo malo hlada.
Kesteni  u ulici sv. Lucije su stara pedesetogodišnja stabla koja se redovno održavaju i ne predstavljaju opasnost za kuće i prolaznike.
U tijeku je izrada projekta uređenja ulice sv. Lucije u sklopu kojeg će biti predloženo i horitkulturno rješenje koje će u konačnici dati novi izgled ulici.

 - U čijoj nadležnosti su zemljani "otoci" sa cvijećem, posađeni na raskršćima u mjesta na brzoj cesti Ivana Pavla II, koji su svima pred očima kad skreću u pojedino mjesto, a koji bi, kad su već ozelenjeni,  mogli biti uredan kutak pri skretanju?
Postoje različita tumačenja o nadležnosti održavanja tih zelenih površina. Grad Kaštela prema mogućnostima uređuje spomenute zelene površine, što nije jednostavno jer se radi o površinama uz brzu cestu, pa su svi radovi otežani zbog velikih brzina vozila i upitne sigurnosti radnika.

- Prije nekog vremena pitao sam zbog čega diljem obale nema dovoljan broj  malih koševa za otpatke jer moraš hodati kilometrima da papir koji imaš u ruci baciš u neki koš. Niste mi još dali odgovor
Duž obale je postavljeno preko dvije stotine koševa za otpatke, a tako isto i na cesti dr. Tuđmana, kod autobusnih postaja, po parkovima, zelenim površinama i nogostupima. Ljeti se dodatno postavi još preko pedeset dodatnih koševa za otpatke duž obale.
Koristimo prigodu da zamolimo sugrađane da koševe za otpatke koriste za ono za što su namjenjeni; da ih ne uništavaju, ne  pale, ne bacaju u more i da u njima i oko njih ne ostavljaju svoj komunalni otpad, zelenilo ili glomazni otpad.

- Ponukana objavom na Portalu za testiranje spasioca u Splitu želim pitati zašto u Kaštelima na niti jednoj plaži nema istih? Sve je više turista, šta stranih, šta naših, plaže budu prekrcate, a spasioca ni na vidiku?
Koliko nam je poznato, posljednjih nekoliko godina nije bilo potrebe za spasilačkom službom na našim plažama. Trenutno nemamo informacija o incidentima na moru ili slučajevima da su nam spasioci trebali, a Kaštela imaju 26 plaža što je popriličan broj.

Jedan odgovor dobili smo i iz tvrtke Zeleno i modro.

- Zbog čega stanovnici centra Kaštel Novog, koji neće dobivati individualne spremnike za otpad, već sada ne mogu dobiti kese za razvrstavanje otpada? Gdje će oni razvrstavati otpad? – pitanje je koje smo dobili od čitatelja iz Kaštel Novog.
Korisnici koji žive u centru će na raspolaganju imati spremnike od 1100 litara raspoređene kao dodatak trenutnim spremnicima u koje će se moći odvojeno prikupljati staklo, papir i plastika.
Tako postavljeni formirat će svojevrsne zelene otoke. Biti će metalni kako bi izbjegli štetu koja može nastati paljenjem.
To su spremnici za reciklabilni otpad sufinancirani od strane Fonda za zaštitu okoliša. Postavljanje je planirano kroz lipanj.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij