hren

Vijest o smrti don Luke Vuce ove je srijede rastužila brojne župljane Kaštel Novog, ali i brojne stanovnike Kaštela, s kojima je ovaj osebujni svećenik živio pune 42 godine i ostavio u svima njima dubok trag.

Shrvan bolešću don Luka je preminuo  1. srpnja u 82. godini života, a sprovodni obred te sveta misa održat će se u petak, 3, srpnja u 17 sati u rodnom mu Vojniću

Mr. don Luka Vuco rođen je 4, svibnja 1939. godine, a za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije školovao se i zaređen je 1965. godine u Splitu, na blagdan Svetog Petra, koji ga je pratio kroz cijeli život.
Prva župa u kojoj je djelovao bila je Bisko, bio je župnik u Kotlenicama , kao i voditelj hrvatske katoličke misije u Dotmundu. Dio svećenika s njim se susreo i dok je radio kao predavač na Bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Od 1978. godine, do svog umirovljenja 2015. godine bio je župnik i duhovnik mještanima Kaštel Novog u župi Sv. Petra, a i nakon umirovljenja nastavio je život s njima, posebno sa stanovnicima Rudina, gdje je, njegovim angažmanom izgrađena crkva i gdje je i u miru održavao misna slavlja.

Generacije Kaštelana don Luku će zapamtiti kao predanog župnika i teologa, koji je samu srž vjere usadio u mnoge mlade, danas odrasle i uspješne župljane. Tisuće su onih koje je pripremao za prve pričesti i krizme, kojima je podijelio sakramente bolesničkog pomazanja, krštenja, vjenčanja, pri čemu je držao i do kaštelanske tradicije. Bio je i pokretač više projekata koji su bili namijenjeni životu njegovih župljana, boreći se za dozvole, financije i realizaciju.
Ponekad su mu znali prigovoriti da nešto ne radi kako je predviđeno, no često je znao kazati kako je „na ovom svijetu sve promjenjivo, osim Boga“.

Don Luka Vuco bio je čovjek s puno razumijevanja za potrebite, ponekad britkog jezika, ali s velikim srcem, čovjek kojem materijalna dobra, osim za pomoć župljanima, nisu značila nešto posebno. Biti Isusov pastir, u pravom smislu te riječi, bio je smisao njegovog života. Skroman, human, glasan, direktan, otvoren, čovjekoljubiv... tek su neke osobine kojima se mogao opisati ovaj svećenik.

Svoje bogato znanje i plemenite savjete često je znao podijeliti s javnosti u medijima, a tijekom svog djelovanja izdao je i nekoliko knjiga, poput Put radosti, Kršćanstvo i ti, Priručnik župnog vjeronauka i druge.
Mnogo je toga što bi se o don Luki moglo napisati, a ne bi se uspjelo opisati niti djelić njegovog života. No, oni koji su ga poznavali imaju ga po čemu pamtiti.
Don Luka, počivaj u miru Božjemu.

Napomena: Prijevoz autobusom na sprovod u petak, bit će organiziran iz župe Sv. Petra u Kaštel Novom i to iz Rudina u 15.15 sati te s Polinovca u 15.30 sati. Kaštelani koji žele ispratiti don Luku na posljedni počinak zamoljeni su da svoj odlazak potvrde u komentarima na facebook stranici Župa Sv. Petra ap. Kaštel Novi, kako bi se okvirno znao broj zainteresiranih.

U nedjelju će svete mise u 8, 10 i 11.30 sati u župi Kaštel Novi biti prigoda da se vjernici pomole za pok. don Luku Vucu.

U nastavku pogledajte video, koji je prošle godine, za don Lukin 80. rođendan, pripremio Marin Vuletin


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij