hren

ČETIRI GENERACIJE OBITELJI VJERNE KAŠTELIMA
Suze, koje su napunile oči  Marie Ružičkove, ovog utorka u dvoru Starog dvora u Kaštel Starom, pokazale su dio emocija koje ova 79-godišnjakinja ima prema Kaštelima i Kaštelanima i to ni manje ni više nego punih 45 godina.

Marie Ružičkova i njen suprug 81- godišnji Antonin Ružičkov iz Brna, prvi su put na ljetovanje u Kaštela stigli 1975. godine. I nakon te godine svakog ljeta.

- Jedna od naših kćeri bavila se gimnastikom te je zadobila ozljedu noge. Tešku ozljedu za koju su liječnici prognozirali i najgori scenarij. No, jedan od liječnika savjetovao nam je da je odvedemo na rehabilitaciju na more, a kako je Mijo Lukas, tadašnji vlasnik vile Julča bio oženjen Čehinjom te je u Pragu imao restoran Split, odlučili smo otputovati u Kaštel Stari, u njegovu vilu Julča. Kći se je tada svakog dana kupala, vježbala, mi smo uživali i po povratku kući odlučili i sljedeće godine ponovo u Kaštela – u glas su nam ispričali o svom prvom dolasku u Kaštel Stari Marie i Antonin, napomenuvši  da kći više nije imala problema s nogom.

Dolazili su tako Ružičkovi u vilu Julča iz godine u godinu pa i kad je dobila novog vlasnika Joška Biluša. Godinama su boravili u kampu uz samu vilu te nastavili dolaziti i kad je nakon svog oca kamp vodio Ivica Biluš. Ove godine, zbog zdravstvenog stanja, u kamp nisu mogli, no našli su smještaj u neposrednoj blizini, kod obitelji Milić.

- Upoznali smo veliki dio jadranske obale, ali nigdje nas srce nije više vuklo nego u Kaštela i zato svake godine, makar dio svog odmora provedemo upravo tu. Što nas vuče? Priroda, ljudi, okoliš, tradicija... sve – kazuje nam Marie.

Godinama je s njima na ljetovanje dolazilo i njihovo troje djece, a kad su djeca osnovala svoje obitelji nastavili su dolaziti i sa novim obiteljima, a tako i njihova djeca pa su danas na ljetovanju u Kaštel Starom, čak četiri generacije njijove obitelji. Uz Marie i Antonina tu je i njihova kći i zet Marija i Milan Šlapal, njihova unuka sa suprugom Veronika i Leo Veseli  te praunučad Adam i Krištof. Kako su najavili krajem mjeseca u Kaštela stiže i  njihova druga kći i njihov sin s obiteljima. Ovog dana otkrili su nam i jednu zanimljivost, a to je da se u Kaštelima začelo najmanje po jedno dijete iz mlađih generacije ove obitelji.

- Svoje najljepše mladenačke dane provela sam ovdje. Kupanje po cijeli dan, izlasci, pa i prve simpatije, zabava i poneka mladenačka veza, dio je onog što pamtim iz Kaštela i što ću uvijek pamtiti – s osmijehom je rekla Marija Šlapal, a njen zet Leo Veseli govorio je o svojoj avanturi vožnje biciklom kroz Hrvatsku tijekom koje je upoznao veliki dio Lijepe naše.

Zbog 45 godina njihove vjernosti Turistička zajednica grada Kaštela, kao i članovi obitelji Biluš i Milić, koji su im domaćini ovih godina, za ovu češku obitelj u utorak je pripremila malo druženje, na kojem su im uručeni pokloni te upućene riječi zahvale.

- Ljubav Čeha prema Kaštelima traje od 1909 godine, kada je u ovaj grad prve češke turiste organizirano doveo češki lječnik dr. Henrik Šoulavy  Česi su naši dragi gosti od tih dana bez prekida , a i u ovim kriznim vremenima, njihov udio u ukupnom broju gostiju iznosio je oko 14 posto u lipnju. Primjer ove obitelji je ono što mi želimo, da nam gosti dolaze, a kad se ti gosti stalno vraćaju znamo da smo napravili dobar posao. Upravo oni i slični gosti najbolja su reklama za naš grad. Zato sam iznimno zadovoljna što ih danas mogu pozdraviti, zahvaliti im te im poželjeti da još mnogo godina dolaze na odmor u naša prekrasna Kaštela – poručila je direktorica Turističke zajednice Nada Maršić.

Suveniri, majice, kaštelanski crljenak i cvijeće, ovog su dana bili simbolični pokazatelji zahvalnosti, no kako su gosti ustvrdili,  domaćini su im zahvalni  na dugogodišnjoj vjernosti i svojevrsnoj promidžbi Kaštela, ali oni su mnogo više zahvalni njima na prijateljstvu, gostoprimstvu i prilici da dio svog života uživaju u Kaštelima. Naravno, to su dokazali i u ovo vrijeme globalne pandemije, kada ih ni strah za vlastito zdravlje nije spriječio da ponovo posjete grad podno Kozjaka.

- Rekla sam kako mi je želja, jednog dana kada umrem, da moj pepeo donesu ovdje i prospu ga na ovom mjestu. Hoće li tako biti još ću odlučiti, ali to mi je velika želja – kazala je Marie Ružičkova i time još jednom pokazala svoju ljubav prema Kaštelima.

 

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij