hren

ZBOG POSEBNIH OKOLNOSTI UZROKOVANIH PANDEMIJOM
Nastavak moratorija na ovrhe se očekuje u Vladinoj odluci idućih dana zbog posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom korone. Sve do 18. listopada trebao bi trajati moratorij na ovršne postupke u odnosu na fizičke osobe ovršenike, piše Poslovni dnevnik.

Kako je prema podacima Financijske agencije zastoj ovrha bio uveden za 234.587 građana i 10.269 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost obrtnika, računi dužnika i dalje ostaju deblokirani.
Naime, deblokada je nastupila kao posljedica zakonskih izmjena koje su stupile na snagu 18. travnja. Međutim, istekom 18. srpnja, zadnjeg dana trajanja tromjesečnog razdoblja obustave ovršnih postupaka na novčanim sredstvima, postupci se ipak neće aktivirati, a niti računi ponovo blokirati, jer će se prema našim informacijama suspenzivni režim za ovrhovoditelje dodatno produljiti za još tri mjeseca.

Utemeljenje za nastavak ove mjere očekuje se u predstojećoj Vladinoj odluci koja bi trebala ovih dana biti donesena iz istog razloga posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom Covid-19 bolesti.

Naime, ovo pruža jedinstvenu priliku ovršenicima da se pokušaju dogovoriti s ovrhovoditeljima oko iznosa i načina otplate dugova, jer se ovrha trenutačno mjesecima ne provodi, a niti neće tako skoro, te za to vrijeme zastoja ne teče zatezna kamata.  Tijekom korona krize u protekla tri mjeseca, dakle u travnju, svibnju i lipnju Fina bilježi pad novozaprimljenih ovrha u usporedbi s istim razdobljem 2019.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij