hren
 

OBAVIJEST IZ UREDA ŽUPANIJE SPLITSKO-DALMTINSKE
Iz Uprave za stručnu podtaršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u petak su uputili obavijest maslinarima da se nakon desetodnevnog perioda u kojem se bilježili smanjenje populacije maslinine muhe u prethodna tri dana bilježi ponovno značajniji porast odraslih jedinki maslinine muhe prve generacije.

Kako navode, posebno je to vidljivo u maslinicima u poljima ili na dubokim tlima, odnosno u blizini prirodnih izvora ili navodnjavanja te u nasadima u kojima se do sada nisu provodile mjere zaštite.

- Prema sedmodnevnoj dnevnoj prognozi DHMZ-u na području Splitsko-dalmatinske županije očekuju se temperature do 29 stupnjeva s povremenim lokalnim pljuskovima, što će stvoriti optimalne uvijete za polaganje jajašaca u plodove – navodi Silvija Marušić te maslinarima preporučuje da se nastaviti s provođenjem preventivnih mjera suzbijanja, metodom zatrovanih mamaca ili tretirati cijeli nasad.

Dodajmo, kako izbor metode ovisi o prethodno poduzetim mjerama zaštite, lokalitetu i konkretnom stanju u masliniku koje se temelji na praćenju maslinine muhe žutim pločama ili pregledu plodova).

Registraciju prema FIS-bazi( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/) na dan 17.srpnja 2020. godine za suzbijanje maslinine muheimaju sljedeći pripravci.

AKTIVNA TVAR

 

TRGOVAČKI NAZIV

 

NAČIN DJELOVANJA

 

fosmet

IMIDAN 50 WG

(najviše 2x u vegetaciji)

Kontaktno, želučano

 

deltametrin*

DECIS 2,5 EC

 (najviše 3x u vegetaciji),

DECIS 100 EC

( 1x u vegetaciji),

POLECI PLUS

( 2 x u vegetaciji), SCATTO

( 1 x u vegetaciji), ROTOR SUPER

(1 x u vegetaciji), DEMETRINA 25 EC

( 1 x u vegetaciji)

 

ECO-TRAP

(Mamci)

Kontaktno-želučano

IMAJU DOZVOLU,

ALI NISU UČINKOVITI U SUZBIJANJU MASLININE MUHE

(Prema projektu istraživanja Agronomskog fakulteta na osjetljivosti maslinine muhe

(Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u jadranskom dijelu Hrvatske

Izvor: https://rezistentnost-szb.hr

Spinosad + atraktant

Success bait

Metoda zatrovanih mamaca

Dozvoljen u ekološkoj proizvodnji

 

Buminal

+registrirani insekticid

Metoda zatrovanih mamaca

 

- Zbog ukidanja  pripravaka sistemičnog djelovanja na osnovi aktivne tvari dimetoata( Rogor 40, Calinogor, Chromgor, Perfekthion)  i ograničenog djelovanja pripravaka na osnovi deltametrina, apeliramo svim maslinarima da se aktivno uključe u mjere smanjenje populacije odraslih jedinki maslinine muhe, jer ukoliko zaraza značajnije uđe u maslinike nema kvalitetnih mjera za saniranje nastalih šteta – ističe Marušić.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul