hren
 

NEŠTO NOVO O STAROM
Lokalitet Trstenik, u istočnom dijelu Kaštel Sućurca, područje je dugogodišnjih arheoloških istraživanja, a istraživački radovi u podmorju, koje je na tom lokalitetu zadnja dva tjedna provodila višečlana ekipa arheologa i ronilaca, donijeli su neka nova saznanja te otkriće dva  stara broda iz rimskog doba pa su tako na Trsteniku, u zadnjih 14 godina, otkrivena čak tri potopljena broda.

Do otkrića drugog broda na tom području, arheolozi i ronioci došli su slučajno, nastavljajući istraživanje broda, kojeg su otkrili pri istraživačkim radovima još 2006. godine.

 - Od 2003. do 2007. godine ovdje smo istraživali djelove gospodarskog kompleksa, koji se našao pod morem zbog promjene morske razine. Radi se o gospodarskom kompleksu iz rimskog doba i to iz 1. stoljeća p.n.e.  koji je funkcionirao do 3. stoljeća i koji je vjerojatno hranio antičku Salonu. Istraživali smo drvenu konstrukciju, koja se nalazi u dužini oko 50 metara i proteže paralelno s obalom, omeđujući operativnu obalu.  Istražujući tu konstrukciju, 2006. godine, s njene vanjske strane, odnosno na jugozapadnom kraju, otkrili smo ostatke jednog rimskog broda. Kada smo započeli istraživanje tog broda utvrdili smo da se radi o brodu koji je vjerojatno bio namjenjen za prijevoz težih tereta, poput kamena s Brača. Inače, utvrdili smo i da je brod namjerno potopljen, kako bi učvrstio južni dio konstrukcije jer je bila izložena jakom vjetru.
Taj brod smo istraživali 2012. godine, a potom i 2015. godine, ali kako su sredstva za istraživanje bila ograničena, istraživanje nismo dovršili. Ove godine sredstva za nastavak radova osigurao je Grad Kaštela preko Muzeja grada Kaštela i ponovno smo „otvorili“ brod. Čisteći ga i spremajući za dokumentiranje, otkrili smo ostatke drugog broda, koji se pojavio s istočne strane prvog broda, odnosno južno od konstrukcije operativne obale. Vjerojatno se isto radi o namjerno potopljenom brodu – opisala nam je tijek višegodišnjih istraživanja u podmorju Trstenika te otkriće brodova voditeljica istraživanja Irena Radić Rossi, docentica Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

I dok su sa zadovoljstvom radili prva istraživanja tog drugog broda, a samo dan prije nego su se za ovu godinu trebali pozdraviti s Kaštelima jer je završavao dvotjedni rad za koji je bio osiguran budžet, ronioci su otkrili i treći brod. Zadovoljstvo je time bilo i veće, a lokacija trećeg broda je označena i sve je osigurano pa će se istraživanja nastaviti nekom drugom prigodom, ovisno o financijskim sredstvima.
Inače, ovogodišnje istraživanje u potpunosti je financirao Grad Kaštela, dok Ministarstvo kulture ovaj projekt nije uvrstio u svoj proračun.

- Ovo je vrlo vrijedan lokalitet, a istraživanja te otkrića na njemu jedan su benefit gradu, kako u promociji turizma, tako i u revitalizaciji obale te daljnjoj nadogradnji naših riva i šetnica. Grad samostalno financira ova istraživanja. Nažalost nismo imali potporu resornog Ministarstva, no nadamo se da će se to iduće godine promijeniti – kazao je dogradonačelnik Grgica Benutić, koji se na samom terenu upoznao s tijekom i rezultatima novih istraživanja.

A da Ministarstvo ima razloga za uključivanje u nastavak projekta, govore i podaci o brojnim drugim nalazima i otkrićima na cijelom području Trstenika kroz godine te činjenice da pronađeni materijali čine dio stalnog postava Muzeja grada Kaštela, ali i nekih drugih muzeja.

- Ovdje na Trsteniku nalazi se jedan veliki rimski gospodarski kompleks, koji se prostire i na moru i na kopnu. Muzej je prije više godina istraživao dio lokaliteta koji se nalazi na kopnu i otkrili smo ostatke arhitekture tog velikog gospodarskog zdanja, a otkrili smo i ostatke groblja. Odavde potječe i jedan zabat Silvanovog hrama, koji se danas čuva u Arheološkom muzeju u Splitu.
Muzej od 2003. godine sudjeluje i u istraživanjima u moru i nama je ovo iznimno bitan lokalitet s kojega su nalazi dio našeg stalnog postava u Lukšiću i Sućurcu. Riječ je o različitim nalazima, a posebno su tu hispanske amfore, dok je  pitos, velika keramička posuda,  prezentiran u Pomorskom muzeju u Splitu.
Mnoštvo tih nalaza, kao i najnovija otkrića ovih brodova, govore da je rijeć o važnom lokalitetu, koji je nekada bio dio periferije antičke Salone. Inače u Saloni ne postoje nikakvi nalazi iz luke, ali ih zato ovdje imamo – kazao je o važnosti ovog lokaliteta ravnatelj Muzeja grada Kaštela Ivan Šuta.

Drvena konstrukcija operativne obale, tri potopljena broda, različiti nalazi vezani uz gospodarski kompleks, kao i nalazi unutar brodova, traže još dodatnih pa i višegodišnjih istraživanja. Podršku Grada Kaštela imaju, a ako se u sve uključi i Ministarstvo kulture, bit će zanimljivo doći do ovih saznanja i „složiti“ dio povijesti, koja se na ovim prostorima živjela prije dvadeset stoljeća.

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul