hren
 

Treću godinu za redom u Kaštelima će se održati manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2020.“ u organizaciji udruge Šušur i suorganizacije Grada Kaštela,  TZ Kaštela,  Bijaća društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela, udruge maslinara Mastrinka.

Hrvatski kipari  Duje Botteri, Zrinka Ružičić, izrađivat će skulpture od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. g. – rijetki primjerci drveta. Grane su prema preporuci „Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split“ zbog statike i njenog očuvanja odrezane 2012.-2015. godine. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković.

-Ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom da je utvrđena starost ovog jedinstvenog primjerka drveta te da je utvrđena njena jedinstvenost i različitost može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime „Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata...“ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.
Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 27. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda za vrijeme kolonije biti će upriličena  i izložba maslinova ulja i proizvoda od maslina, kao i dosad izrađeni radovi od 1500 godina Stare masline kao i čaja od listova ove masline – stoji u najavi ove manifestacije.

Kolonija će zbog epidemioloških mjera ove godine trajati jedan dan u vremenu od 18 do 21 sat i biti će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih desitancija u svijetu. Gdje je vino i maslina – tu je i kultura, govorili su stari Grci.

Nastali radovi na koloniji u protekle dvije godine bit će izloženi 24. srpnja uz prigodni program, radovi stare kaštelanske ljepotice simbola dugovječnosti, plodnosti, mira, blagoslova i Mediterana.

PROGRAM:
24. 07.      19.30 sati 
-  svečano otvaranje Kiparsko-slikarske kolonije „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode“  Kaštela 2020., uz prigodni program
- izložba nagrađenih radova od 1500 g stare masline na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara „Noćnjak“
- izložba nastalih radova na kiparsko-slikarskoj koloniji 2018.i 2019. g.
- izložba maslinovog ulja i likera - udruga maslinara Mastrinka  Kaštela,
-  proizvodi od maslinovog drveta        
Vesna Bajrić čarobni svijet lutaka,Trogir
Mirjana Ojdenić  torbice Kaštela
Obrt Maslina i Škoj,suveniri, Kaštela
Nikola Čović, suveniri, Kaštela
Damir Šegvić,  ručno graviranje, Seget Vranjic
Igor Jankov, brodovi, Klis
Čaj i liker od maslinovog lišća - Jurin dvor d.o.o., Šestanovac
Kruh sa maslinama -  pekara Zrno ljubavi j.d.o.o., Kaštel Gomilica

Ulaz za posjetitelje je besplatan.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul