hren

ODRŽANO 22. IZDANJE FESTIVALA KLAPSKE PISME
Organizatori festivala ''Večeri dalmatinske pisme'' nisu dopustili da se tradicija prekine pa je sinoć na poljani pokraj crkve Sv. Mihovila u Kambelovcu, u sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala, održana memorijalna koncertna večer u spomen na Olivera Dragojevića. Publika je Oliverove bezvremenske pjesme imala priliku čuti u izvedbi klapa, zborista, instrumentalista, ali i solista poput Zorice Kondže i Marka Pecotića.

Uz publiku koja je zauzela sva raspoloživa mjesta i onu koja se rasporedila van ograđenog prostora, na koncertu su uživali i potpredsjednik Sabora Ante Sanader, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, dogradonačelnik Grgica Benutić, direktorica Turističke zajednice Nada Maršić te mnoga druga lica iz političkog i društvenog života.

Glazbenu večer pod nazivom ''Trag u beskraju'' na kambelovskoj pozornici održanoj ususret drugoj godišnjici Oliverove smrti, prvi su nastupom otvorili članovi klape ''Cambi'', otpjevavši ''Dobro jutro tugo'' i ''Ispod sunca zlatnoga''. Uslijedio je nastup ansambla ''Elektrodalmacija'' uz ''Lijepa bez duše'' i ''Ako voliš me'', a sve uz klavirsku pratnju njihovog voditelja, maestra Tonča Tranfića.

Voditeljski mikrofon i ove je godine pripao Frani Ridjanu, a on se uz svoje šaljive doskočice prilikom najave, morao i striktno držati teksta, jer je između pjesama čitao citate iz Oliverove biografije, što je uz video projekciju fotografija dalo još jedan sjetan ali autentičan doživljaj.

U vjetrovitoj i za sredinu ljeta pomalo prohladnoj večeri, nastupile su i kaštelanske ženske klape ''Štorija'' i ''Neverin''. Klapa ''Štorija''  izvela je ''Gdje to piše'' i ''Vrime božje'', a odmah nakon njih popele su se ''Neverinke'' sa prigodnom ''A vitar puše'' i ''Nedostaješ mi ti''.

Dezinficirale su se ruke na ulazu, ali i mikrofoni na pozornici iza nastupa svake klape, u publici se sjedilo uz razmak pa je nedostajalo šušura karakterističnog za VDP. Ono što nije nedostajalo je raznovrsnost izvedbi pa je publika uz bogate klapske vokale čula i instrumentalne izvedbe pjesama ''Brod u boci'', ''Nokturno'' i ''Picaferaj'' u izvedbi Tonča Tranfića na klaviru i  Danijela Curića na trubi.

Splitski tenor Marko Pecotić Peco otpjevao je ''Dobar dan'', ''Pismo moja'' i ''Ti si bila moja prva ljubav'', da bi se nakon njega na pozornicu popela velika Oliverova prijateljica Zorica Kondža. Ona je uz pratnju Joška Banova na klaviru i Denisa Matana na gitari izvela ''Romancu''' i 'Što učinila si ti'' na kojoj joj je publika pljeskom držala ritam. Zorica je kazala kako je sa Oliverom snimila tri dueta, a onaj njoj najdraži ''Ti si moj san'', sinoć je otpjevala sa Pecom pa zaradila veliki aplauz.

Kao posljednji izvođači nastupili su članovi zbora splitskog sveučilišta ''Silvije Bombardelli'', oni su pod vodstvom Anamarije Tadin otpjevali ''Galeba'', ''Ključ života'', ''Morskog psa'', ''Nadalinu'', a na ''Vjeruj u ljubav'' priključili su im se Zorica i Peco te je tako posebna večer privedena kraju.

Tradicija duga 22 godine je održana u jednoj festivalskoj večeri, a organizatori se nadaju kako će se dogodine stvari vratiti u normalu pa će publika i struka opet imati priliku birati svoje favorite i na natjecateljskoj večeri ''Kaštelanski đir'' koja je zbog epidemioloških mjera ovog ljeta izostala.

 

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij