hren

Izdan je crveni stupanj upozorenja za sjeverni Jadran i jug Dalmacije

Posljednjih dana stiglo nam je pravo ljeto. Temperature zraka nerijetko prelaze vrlo vrućih 35°C što nije bio čest slučaj ovoga ljeta.

Porastom temperature zraka porasle su i temperature mora koje su zadnjih mjesec dana u mnogim dijelovima Dalmacije bilo neobično niske za središnji dio ljeta. Danas su većinom od 24 do 28°C.

Ljetne temperature prate nas i danas. Primjerice, niti protekle noći na dijelu obale one nisu padale ispod vrućih 30°C. Tamo gdje i jesu, jutros je već oko 8 sati dosegnuto vrućih 30°C. U ranim popodnevnim satima temperature zraka diljem obale i otoka su od 31 do 36°C.

DHMZ je za danas unutar sustava MeteoAlarm izdao crveni stupanj upozorenja za sjeverni Jadran i jug Dalmacije, a narančasti za ostatak Jadrana.

 

Većinom se radi o upozorenju na vrućine. U ponedjeljak MeteoAlarm upozorava na moguće udare vjetra do 75 km/h.

Još jedan stabilan ljetni dan očekuje nas u ponedjeljak, a onda stiže izražena promjena vremena. Prva dekada kolovoza u Dalmaciji je prosječno najtoplija i najsušnija u godini, no ove godine to neće biti tako. Stiže nam prodor koji će donijeti kišu i osvježenje cijeloj zemlji. Za razliku od uobičajenih ljetnih prodora, ovaj neće zaobići niti krajnji jug zemlje.

Lokalno će u tri dana pasti obilna kiša, mjestimice preko 50 litara po kvadratnom metru, a u Dalmaciji su to, s obzirom na katastrofalnu sušu, više nego dobrodošle oborine.

Već u ponedjeljak tlak zraka će biti u padu, a na moru će sve više jačati jugo. Jugo će u Dalmaciji popodne biti umjereno do pojačano, navečer će imati vrlo jake, a na dubrovačkom primorju prolazno i olujne udare. Bit će vruće i sparno s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 35°C.

utorak vrlo promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, lokalno može biti jakog grmljavinskog vremena s tučom, na moru i pijavicama. Jugo će puhati veći dio dana, ali će slabiti u popodnevnim satima. Navečer na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji bura. Bit će svježije, najviše dnevne temperature zraka od 26 do 31°C.

srijedu će i dalje biti nestabilno, ali će više kiše i pljuskova biti prema jugu, a više suhog vremena na sjeveru Dalmacije. Iako će biti sunčanih razdoblja, povremeno su mogući kiša, pljuskovi i grmljavina. Navečer više suhog vremena. Zapuhat će slaba do umjerena bura koja će prema sjeveru biti pojačana, podno Velebita i jaka. Najviše dnevne temperature uglavnom od 25 do 30°C.

četvrtak djelomično sunčano i uglavnom suho. Veći dio dana puhat će umjerena do pojačana bura, navečer može imati vrlo jake udare. Bit će malo toplije.

petak pretežno sunčano i suho, tek povremeno uz promjenjivu naoblaku i suho. Puhat će umjerena do jaka bura. Danju malo toplije.

Za vikend dosta sunčanog vremena, a danju će biti vruće, bez velikih vrućina. U nedjelju su tek ponegdje mogući slabi pljuskovi.

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij