hren
 

Hoće li se naći netko tko će, u nekim kontekstima, današnji požar na padinama Kozjaka opisati kao rutinski, ne znamo, no vatrogasci, koji su se borili s vatrom, opisali su ga kao silovit, paklen i s iznimnom snagom vatre, a da je bilo tako potvrđuje i angažman više od 200 vatrogasaca iz svih županijskih vatrogasnih društava, koji su požar gasili uz pomoć pedesetak vozila i zračnih snaga.

Požar, koji je buknuo u 13.25 sati najprije je zahvatio predio Dragočeva u Kaštel Sućurcu, a vatra nošena jugom u samo sat vremena proširila se na sjever, zahvativši okoliš crkvice Sv. Jurja na Putalju, kao i okoliš planinarskog doma te se „popela“ do vojarne na vrhu Kozjaka i prešla na drugu stranu. Osim širenja na sjever, vatra je svoj put našla i prema Kaštel Gomilici, prešavši gomiličko groblje, no svi nabrojeni objekti i groblje spašeni su, a vatra je u kratkom roku stavljena pod kontrolu i u blizini pojedinih stambenih objekata na najsjevernijim stambenim lokacijama.
Najveći obol u gašenju požara, koji je zahvatio najmanje 180 hektara površine, dali su vatrogasci DVD-a Mladost, kojima je trebalo nekoliko minuta nakon dojave da stignu do vatre, kao i članovi DVD-a Kaštel Gomilica i DVD-a Kaštela, koji su im se ubrzo pridružili. Poslije određenog vremena u pomoć  je stigao s vozilima i određeni broj vatrogasaca društava iz okolnih gradova i mjesta, a između ostalih bili su tu vatrogasci iz Solina, Vranjica, Trogira, Okruga, Splita, Makarske, Omiša i drugi, dok su požar s druge strane Kozjaka gasili vatrogasci iz nekoliko zagorskih vatrogasnih društava. Kratko rečeno, požar su gasili vatrogasci iz cijele županije. Vrhunski učinak i ovaj put su imali pripadnici zračnih snaga s jednim Air tractorom i četiri Canadaira.

I dok su se vatrogasci borili s vatrom, u vatrogasnom domu u Kaštel Sućurcu, članice ovog društva vrijedno su za heroje na požarištu spremile sendviče, koji su im otpremljeni zajedno s vodom, čim se situacija malo smirila.
A smirila se, na jedan način, nešto iza 18 sati, kada je objavljeno da je požar lokaliziran te su svi mogli, makar na trenutak odahnuti.

U međuvremenu, vatra je na pojedinim mjestima, zahvatila i dalekovode pa se određeni broj žica našao i na zemlji, zbog čega je došlo do prekida opskrbe električnom energijom u pojedinim dijelovima Kaštela. Dalekovodi su „pod napon“ stavljeni oko 20.40 sati te je opskrba električnom energijom ponovno uredno uspostavljena.

A nakon smirivanje situacije, trojica zapovjednika, glavni kaštelanski zapovjednik Milivoj Taslak, gomilički zapovjednik Matko Bralić te sućurački zapovjednik Nenad Bonacin, koji su i sami proveli sate na terenu, uhvatili su se u koštac s organizacijom noćnog dežurstva na požarištu, kako bi najumornije vatrogasce poslali u matične domove na kraći odmor.
Nakon odluke i utvrđivanja rasporeda, prema kojem su sve lokacije pokrivene dovoljnim brojem vatrogasaca i vozila, dežurni vatrogasci preraspodjelili su se po padinama Kozjaka, a Nenad Bonacin, s kojim smo bili u društvu, svima na terenu poželio je mirnu noć te krenuo na još jedno cjelonoćno dežurstvo u sućuračkom vatrogasnom domu.

Treba naglasiti da je u gašenju požara vatrogascima u jednom trenutku pomoglo i lagano smirivanje juga pa se požar širio manjom brzinom. Jedan vatrogasac iz DVD-a Kaštela pretrpio je ozljedu oka, a nekoliko vatrogasaca potužilo se na probleme koje im je s vidom izazvao dim. Isto tako, ne smijemo zaboraviti niti da su se vatrogasci i dalje od vatre borili, ne samo s južnim vjetrom, nego i  s visokim temperaturama zraka.  Zabilježeno je i brzo „uzmicanje“ ispred vatre, oštećenje na službenom automobilu u kojem je vidljivost bila jednaka nuli, zbog dima, pepela i vode iz Canadaira koja se po njemu prolila... zabilježeno je još mnogo toga, što jednostavno u ovaj tekst ne može stati.

Naravno, u međuvremenu dio vatrogasaca krenuo je i u pomoć pri gašenju požara u Rudinama, koji se na sreću,  pokazao kao "lažan" pa su se ponovno vratili na početne položaje iznad Sućurca i Gomilice.

Na kraju večeri, vatrogascima su se na pojedinim lokacijama u dežurstvu priključili i pripadnici Civilne zaštite Kaštela, a večernjoj smjeni osigurani su i sendviči koje su im razdjelili članovi gradskog Crvenog križa.

Kakva je noć pred vatrogascima nitko ne može niti pretpostaviti jer je dovoljno tako malo da se požar ponegdje ponovno aktivira. No, nadamo se da do toga neće doći i da će naši heroji, naši čudotvorci noć provesti u ugodnim razgovorima s kolegama, a ne u gašenju vatre.

 

Foto: I. Topić, D.P.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij