Croatian English French German Italian Spanish

 
Dolazak ratnih brodova NATO-a u Kaštelanski zaljev za potrebe vježbe Noble Midas 07 naljutilo je ribare iz Kaštel Starog. Ratni brod se, naime, usidrio točno preko puta mjesta.

- Stao je baš na našu poštu od oboritih riba i liganja, a ako se približimo samo metar previše odmah nas tjera brod Lučke kapetanije - požalio nam se Joško Roguljić, član športsko-ribolovnog društva "Srdela" koji zajedno s ostalim mjesnim ribarima lovi u zaljevu.

Nikako mu nije jasno zašto je NATO baš u Dalmaciji odlučio izvoditi vojne vježbe, kad "oni" imaju svoje otvoreno more.

Ivicu Vrtlara, člana najstarije ribarske obitelji u Starom susreli smo u "išekavanju" staroga drvenoga broda s kojim često iz gušta ide u ribe. Najviše ga, kaže, nervira što je 350 metara dugačak brod veliki zagađivač mora.

- Znate li vi koliko oni dnevno fekalija izbace u more, a što je s ostacima hrane. Još i voze na nuklearni pogon. Od njih će lokalno stanovništvo imati samo štete, ali što mi možemo kad nas nitko ionako ništa ne pita. Naša država najbolje zna što je dobro za nas - vidno uzrujan kazao je barba Ivica.

Ivičinim nećacima, vlasnicima koće "Uspomena", kako nam je otkrio njegov brat Ante, prije nekoliko dana djelatnici Lučke kapetanije nisu dopustili da iz mora izvade svoje mreže iako su ih bacili prije dolaska broda.

- Da su znali gdje će se brod usidriti, sigurno ne bi tamo bacali mreže. Morat će se strpjeti dva tjedna - bespomoćno je ramenima slegnuo Ante koji posljednjih dana ima jako loš ulov "jer NATO-ov brod ima toliko svjetala da tjera ribu".

Djedu Joeu, kako ga od milja zovu Kaštelani, koji ribu lovi udicom s kraja, također smeta što "limena grdosija" zagađuje ionako nečisto more u Kaštelanskom zaljevu.

- Ovo nije more, nego septička jama - slikovito je Joe opisao zaljev iz kojeg već 40 godina lovi ribu za večeru.

Neobično iskustvo NATO snagama imao je mladi ribar Fabian Božić. Tvrdi da su mu se prije nekoliko dana, dok je u večernjim satima lovio lignje, približili vojnici u žutom gumenjaku.

- Nije mi bilo svejedno. Valjda sam im bio sumnjiv. No, ubrzo su mirno otišli - prisjetio se Fabian, te je u šali dodao da su ga vjerojatno zamijenili s teroristom, jer je tada imao dugu crnu bradu.

Uz zagađenja, tjeranja s pošte, slab ulov, ribare iz Kaštel Starog ipak je najviše rastužilo što će brod NATO-a u Kaštelanskom zaljevu ostati do 12. listopada, a 5. istog mjeseca je blagdan Gospe od Ružarja, zaštitnice njihovog mjesta. Tada se već tradicionalno održava "lignjolov", natjecanje u lovu liganja koje će ove godine biti humanitarnog karaktera. Naime, skupljat će se novac za pomoć obiteljima stradalih vatrogasaca na otoku Kornatu, a ribare muči što njihova pošta ove godine neće biti prazna, pa će na "peškafondima" biti i manje liganja.

Izvor: Glas Dalmacije


KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara