hren
 

MILIJUNI VJERNIKA SVJEDOČIT ĆE HRVATSKOJ UMJETNOSTI U JERUZALEMU
U svom ateljeu u obiteljskoj kući u Kaštel Kambelovcu, akademski kipar Veno Jerković, svoje vrhunsko kiparsko znanje i umijeće posljednjih godinu dana, a posebno zadnja četiri mjeseca, usmjerio je na izradu kipa svetog Jeronima visokog dva metra koji će iza Velike Gospe biti premješten u Nadbiskupsku palaču u Splitu, a potom će u rujnu na krajnje odredište u daleki Jeruzalem gdje će biti postavljen u bazilici Usnuća Marijina na Sionu.

Upravo u toj bazilici u jednoj od niša zauzet će svoje mjesto kip ovog sveca i zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije, povodom 1600 obljetnice od svečeve smrti. Tako će milijuni hodočasnika koji budu pohodili baziliku na Sionu imati priliku moliti se pred kipom svetog Jeronima koji je isklesan u Kaštel Kambelovcu od bračkog kamena iz Pučišća. Svjedočit će hrvatskoj umjetnosti gledajući veliki kip koji u jednoj ruci drži knjigu, kao simbol na Bibliju i njegovu predanost Bogu te s kamenom u drugoj ruci kao simbol Jeronimove poniznosti i njegove poznate izreke „Oprosti mi, Bože, jer sam grešnik“.  

Upravo u takvoj kompoziciji s knjigom i kamenom kipar Veno Jerković klesao je kip, po želji naručitelja, benediktinaca iz njemačkog Kölna koji upravljaju bazilikom na Sionu.

- Iako je ovo dosta velik posao zahtjevne forme gdje je trebalo svakodnevno raditi od osam do deset sati, mogu reći da sam radio s nekom lakoćom, emocije vas nose dok radite i  ne osjećate umor, ni fizički ni psihički. Nakon četiri mjeseca intenzivnog rada mogu reći da sam jako zadovoljan. Ovo je velika stvar ne samo za Kaštela, nego za cijelu Hrvatsku. Ponosan sam i sretan jer sam baš ja odabran da napravim kip svetog Jeronima, to je neopisiv osjećaj i siguran sam da bi se tako osjećao svaki kipar. Mogu reći da je mene pomazio Božji prst  – kazao je Jerković promatrajući kip u dvorištu ateljea kojeg smo posjetili tijekom ranih jutarnjih sati, po njegovoj želji jer kako je kazao, tada je najbolje svijetlo i to je vrijeme kada uzima alat u ruke.

Veno Jerković još koji dan bit će uz svoje kiparsko djelo, promatrat će ga i dotjerivati, a činio je to i prilikom našeg posjeta sve kako bi ga doveo do savršenog oblika, točno onakvog, kakvog ga je zamislio.

­- Strogi su bili uvjeti natječaja. Naručitelji su tražili da kip bude više klasičan, prepoznatljiv i da kamen bude s ovog područja, po mogućnosti s Brača, zbog svoje boje kako bi se uklopio u ambijent bazilike koja je rađena od rustikalnog kamena. Na natječaj sam se prijavio na poticaj fra Tomislava Glavnika gvardijana samostana Svetog Duha u Zagrebu koji je i inače zamjenik provincijala Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca i dugogodišnji je licencirani vodič za hrvatske hodočasnike u Svetu zemlju. Igrom slučaja do mene je navratio fra Tomislav nekim drugim povodom i vidio je u ateljeu moje skice svetog Jeronima koje sam ranijih godina radio. To mu je zapelo za oko, pa je rekao da bi njima trebao kip svetog Jeronima i tako je sve počelo – kazao je Jerković i dodao da je nakon razgovora sa fra Tomislavom ozbiljno prionio poslu te je napravio skicu koju je Kölnska biskupija odobrila kao izvedbenu.

Od prve skice je prošlo godinu dana i vrijeme je za isporuku koja je planirana iza 15. kolovoza kada će kip ponajprije biti kratko vrijeme postavljen u južnom dijelu Nadbiskupske palače u Splitu, a potom je plan da se 13. rujna trajno postavi u baziliku Usnuća Marijina u Jeruzalemu uz svečano misno slavlje koje će predvoditi nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij u Njemačkoj. No zbog koronavirusa u Jeruzalem neće moći putovati kipar Jerković sa ostalom delegacijom, kako je prvotno planirano. Kako je kazao, nada se da će jednog dana otići u Svetu zemlju jer mu je to veliki san i želja.

Jerkovićevu kiparsku karijeru na poseban način će obilježiti izrada kipa, sveca zaštitnika Dalmacije gdje će biti upisano njegovo ime kao i na brojnim drugim kiparskim djelima koje je izradio ovaj akademski kipar, kao što suspomenik u kamenu pod nazivom „Velikom jubileju“ na Gospinu otoku u Solinu, jedanaestu postaju Križnog puta u Sinju te spomen obilježje braći Fabjanu i Jakovu Dražin u Kaštel Kambelovcu. Uz ove, brojni su još radovi diljem Hrvatske koje potpisuje, kipar iz Kaštela koji se i svaku godinu nesebično daje za umjetnost i kao voditelj kiparsko-likovne kolonije koja se organizira tijekom Kaštelanskog kulturnog ljeta.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)
KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij