hren
 

DO SADA DVADESETAK SLUČAJEVA U KAŠTELIMA
Tijekom prva četiri mjeseca pandemije koronavirusom, u Kaštelima je zabilježeno tek desetak osoba zaraženih virusom COVID-19 i kada su mnogi rekli da su „Kaštela dobro prošla“, u zadnjih tjedan dana zabilježeno je devet novih slučajeva, što pokazuje da je korona i u „našem dvorištu“.

Ipak, u odnosu na druge gradove i broj od 40 tisuća stanovnika  te dodatnih nekoliko tisuća turista svakog dana, broj zaraženih je u poprilično malom postotku pa razloga za zabrinutost ne bi trebalo biti, no razloga za biti odgovoran itekako ima.

Zadnjih nekoliko slučajeva u kuloarskim pričama vezuje se uz crkveni zbor, odnosno njegove članove, no, pojedinih pozitivnih slučajeva ima i vezano uz druge kontakte.

Kako smo napisali prije dva dana, zbog dvojice zaraženih članova crkvenog zbora, svi članovi zbora, ali i mjesni župnik te neki drugi kontakti testirani su, a što supojedincima  rezultati pokazali nema službenih informacija, jer one se mogu dobiti za ukupan broj, no ne i za pojedinačne slučajeve.

Tek se zna da su nakon jučerašnjeg testiranja četiri osobe s područja Kaštela bile pozitivne na COVID-19, a samo nam je kazano, da sve četiri nisu iz zbora pa je pretpostavka  da je većina članova zbora bila negativna.

Međutim, među vjernicima se proširio glas, o čemu svjedoče i SMS poruke koje su mnogi od njih dobili, da je obolio župnik, no za to službenih potvrda nema, a možemo samo kazati da bi župnik, kao i svi kontakti zaraženih trebali biti u samoizolaciji, na što ih obvezuju zakonske mjere, u protivnom im slijede predviđene kazne.

Za konkretnije informacije obratili smo se načelnici Gradskog stožera Civilne zaštite Jadranki Matok Bosančić, no i ona nam je dala samo opće podatke da je zabilježeno četvero novooboljelih, naglasivši da su Kaštela jedinstvena cjelina i broj oboljelih prati se za tu cjelinu.

- Ono što je mnogo važnije je da se građani pridržavaju preporučenih i propisanih mjera zaštite te da vode računa o svom zdravlju i zdravlju osoba s kojima se svakodnevno druže. Maske, distanca, dezinfekcija, izbjegavanje okupljanja u zatvorenom, pridržavanje mjere samoizolacije...  dio je onoga o čemu bi svi trebali voditi računa. Bez obzira na ovih nekoliko slučajeva zadnjih dana, sagledavajući cjelokupno stanje, u Kaštelima je epidemiološka situacija dobra pa i vrlo dobra, unatoč činjenici da nam je trenutno na području grada i veliki broj turista – kazala nam je kratko Matok Bosančić.

Osim načelnice slično su nam kazali i drugi nadležni, svi odreda naglasivši da odgovornim ponašanjem broj zaraženih neće rasti.

Važno je napomenuti da primjerice, neki crkveni zbor ili bilo koja udruga, društvo ili događanje, nisu mjesto gdje je virus nastao. Virus je među njih došao, odnosno netko ga je „unio“, a da ni sam to nije znao.  Odgovornim ponašanjem mogućnosti da se zarazite te da virus prenesete na ljude s kojima živite, radite, provodite vrijeme u određenim aktivnostima, svedene su na najmanju mjeru.

U narednim danima pred nama će biti test odgovornosti jer nas očekuje značajniji broj vjerskih okupljanja povodom blagdana Velike Gospe.  Hodočastit će se Majci Božjoj, uputit će joj se molitve i tražiti njen zagovor.  Treba naglasiti da se i molitve i hodočašće i traženje zagovora mogu obavljati i uz mjere zaštite, na distanci, s maskama i molitvom na otvorenom.  Mala „žrtva“, a veliki značaj u sprječavanju širenja virusa u „našem dvorištu“.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij