hren
 

Kada se gleda klimatološki, rujan je u Dalmaciji peti najkišovitiji mjesec u godini. Nije potrebno biti veliki znalac o vremenskim prilikama za zaključiti da dosadašnji tijek rujna, a skoro su prošle dvije trećine mjeseca, nije opravdao status prvog jesenskog mjeseca.

Velike dijelove Dalmacije ove godine pogađa jedna od najvećih suša posljednjih nekoliko desetljeća. Priroda je suha, vodostaji vrlo niski, a mnogi maslinari na otocima i na obali žale se na velike štete koje trpe zbog suše jer se očekuje kudikamo lošiji urod maslina nego prethodnih godina.

Rijetke su lokacije u kojima je od početka mjeseca pala dvoznamenkasta količina oborina, neka područja ostala su potpuno suha. Suho će biti i u dane vikenda te u ponedjeljak, no onda će se sinoptička situacija u Europi, uključujući naše područje, početi značajno mijenjati.

Naime, nakon što je anticiklona, odnosno polje visokog tlaka zraka, osiguravala suho i stabilno vrijeme, priječila prodore vlažnog zraka prema nama, prognostički modeli od jučer pokazuju nove trendove za ostatak rujna i to već od utorka. Zanimljivo, čini se da će do velike prekretnice doći upravo na prvi dan kalendarske jeseni, 22. rujna. Toga dana u 15.30 nastupa trenutak jesenske ravnodnevice, a čini se da će otprilike u to vrijeme “vrata Atlantika” biti otvorena prema našem području, što će vjerojatno označiti početak promjenjivog, odnosno vrlo kišnog razdoblja.

Spomenimo da su još u petak u Dalmaciji zabilježene vrućine, a u Dubrovniku je izmjereno čak 34.2°C što je najviša temperatura zraka ikada službeno izmjerena u tom gradu u rujnu!

Već u subotu,  u najvećem dijelu Dalmacije više nema vrućina jer su dnevne temperature (malo) ispod 30°C. Vrlo toplo, ponegdje i vruće bit će još u ponedjeljak, a tijekom utorka danju će biti sve više oblaka što će osobito u drugom dijelu dana donijeti kišu.

Općenito, sve do kraja sljedećeg tjedna bit će vrlo promjenjivo, što znači da će biti i sunčanih razdoblja, no kiša će biti relativno česta i gotovo svakodnevna pojava. Do kraja sljedećeg tjedna ponegdje će pasti stotinjak litara kiše po kvadratnom metru. Ako znamo da je u Splitu, ali i na otocima, u dosadašnjem  tijeku godine palo manje od 200 litra kiše po kvadratnom metru, onda je jasno da bi već sljedeći tjedan velika suša mogla biti prekinuta.

Osunčajte se ovih nekoliko dana jer stižu – kiše jesenske!

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij