hren
 

Prema izvješćima Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije od pojave koronavirusa do danas u županiji je zabilježeno 3.979 slučajeva zaraze covid infekcijom. Preminulo je 76 osoba koje su uz covid infekciju imale i brojne komorbiditete. Do sada je testirano preko 42 tisuće osoba, a najviše oboljelih do sada bilo je s područja Splita, preko tisuću i pol, potom Sinja malo više od 200, Kaštela 191 i Solina 187 osoba.

U Kaštelima, prema evidenciji prvi slučaj zaraze koronavirus zabilježen je 21.ožujka, nadalje u travnju, svibnju i lipnju nije bilo novozaraženih, tek u prvom tjednu srpnja, gdje je sveukupno za taj mjesec zabilježeno tek sedam zaraženih. Nagli porast zaraženih bilježi kolovoz i to od 10-tog u mjesecu, pa se sveukupan broj zaraženi u tom mjesecu popeo na 87 osoba. U rujnu je brojka i nešto veća, 96 osoba je zaraženo, pa je sveukupno do sada u Kaštelima covid infekciju imalo ili ima 191 osoba.

Gledajući postotak u odnosu na broj stanovnika tako je do sada u  Splitsko-dalmatinskoj županiji evidentirano oko 0,8 posto stanovništva kod kojih je zabilježena pojava koronavirusa, dok je u gore navedenim gradovima postotak bio ispod jedan posto, u Kaštelima tek 0,5 posto.

Nešto malo manji postotak zaraženih je i na nivou cijele Hrvatske, tek 0,4 posto, a do sada je ukupno zabilježeno 16.380 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je preminulo 275 osoba. Prema podacima koronavirus.hr najviše slučajeva zaraze je zabilježeno u našoj županiji i Gradu Zagrebu koji broje preko tri tisuće, potom slijedi Osječko-baranjska županija sa 1018 slučajeva, dok je najmanje slučajeva u Međimurskoj županiji, svega 154.

Što se tiče ukupnog broja slučajeva zaraze naših susjednih zemalja, najviše ih je u Italiji preko 311 tisuća, potom slijedi Austrija s preko 43 tisuće, Srbija preko 33 tisuće, Bosna i Hercegovina 27 tisuća,  Mađarska s preko 23 tisuće, Crna gora oko 10 i pol tisuća i Slovenija malo više od pet tisuća.

U svijetu je ta brojka dosegla do preko 33 milijuna i 500 tisuća slučajeva zaraze, a preminulih je preko milijun.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij