hren

U Međunarodni projekt Globe, koji uključuje čitav niz škola u svijetu, uključeni su i kaštelanski gimnazijalci, a poseban rezultat pripao je Mati Ćuriću učeniku 4.g razreda zajedno s njegovim mentorima profesorima Ivankom Stipoljev i Mihajlom Lerincom te profesoricom Jelenom Buljan na radu „Osjetljivost masline (Olea europea L.) na niske temperature“ koji je dodatno obrađen i poslan na International Virtual Science Symposium.

- Projekt Globe odnosi se na klimatske promjene  gdje učenici kontinuirano prate hidrometeorološka zbivanja i rezultate šalju na određenu adresu gdje se objedinjuju i prate na globalnom području. Istovremeno rade svaku godinu određene radove koji su vezani za tu tematiku, imaju i godišnje natjecanje koje bude negdje pred kraj školske godine, prošle je to izostalo pa je sve to skupa bilo online. Postignut je uspjeh i zaista evo već šest godina, ako ne i više radimo na tom projektu – kazala je Marija Kezele ravnateljica SŠ Braća Radić iz Kaštel Štafilića.

Zbog rada Osjetljivost masline na niske temperature koji je uvršten na Međunarodni simpozij znanosti Globe 2020, dodijeljeni su bedževi i priznanja.

- Rezultati su sadržavali korisne prikaze podataka. U raspravi nije bilo usporedbe s drugim studijama, ali je temeljito povezao rezultate s hipotezom. Cjelokupno izvješće bilo je prilično temeljito i predstavlja relevantan prikaz podataka o okolišu. Vaš je projekt vrlo zanimljiv, vrlo dobro organiziran i predstavljen – riječi su sudaca za ovaj rad koji je dobio oznaku „odličan rad“.

Znanstveno obrazovni program Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša, GLOBE pokrenut je u SAD. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa. U program je danas uključeno preko 100 zemalja, s ukupno preko 20 tisuća škola.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij