Projekt Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije idejno je zamislio arhitekt Edo Šegvić pa će Kaštel Stari iz temelja dobit novi izgled uključujući i obnovu rive, šetnice, a najveća atrakcija je rješenje da se stari mul ne ruši, niti nadograđuje nego se jednostavno gradi novi lukobran koji će mostićem biti povezan s postojećim mulom i protegnut će se prema zapadu tako da paralelno s rivom zatvori novi veliki porat. U biti je novi lukobran nešto kao otok.

U luci će se osigurati potrebni prostori za operativni dio luke, te za potrebne nautičke i komunalne vezove, pa će porat biti pokriven i unutarnjim pontonima za vezove raznih kategorija brodova.

Lukobran je dug oko 60 m sa skalinama i uvjetima za šetat pa se i odmorit s pogledom prema Čiovu jednako kao i prema obali Kaštel Starog. Bit će to prekrasan poklon Kaštel Starom i njegovoj „Srdeli“, ribarskom i brodarskom društvu mještana. Srdela je po osnutku već punoljetna, tako da će to bit velika fešta po čemu je „Srdela“ među poznatijima u Srednjoj Dalmaciji.

Zablistat će riva za koju godinu, možda već 2021. – proširit će se za šest-sedam metara s pločnikom i još 4 m prostora za štekate, te pojas zelenila, pa rasvjeta, šentade i slično. Ukupno se preuređuje prostor u portu od oko 9000 četvornih metara, piše Lučka uprava.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij