hren

KLUB ŽENA LIJEČENIH NA DOJCI KAŠTELA
Mjesec listopad je ujedno i mjesec borbe protiv raka dojke kada se javnost upozorava  na važnost ranog otkrivanja raka dojke, prevencije te bolesti, pravovremenog liječenja te skrbi za oboljele. Tim povodom obilježava se i Dan ružičaste vrpce koji je posvećen prevenciji i edukaciji ranog otkrivanja raka dojke, a svaku godinu u akciji sudjeluje i Klub žena liječenih na dojci Kaštela.

Za razliku od proteklih godina kada su članice Kluba žena liječenih na dojci Kaštela tradicionalno povodom Dana ružičaste vrpce organizirale u prodajnom centru u Kaštel Sućurcu akciju prilikom koje su dijelile brošure o uputama samopregleda uz prodaju cvijeća, ovu godinu zbog epidemioloških mjera akcija se neće održati, no poruka Kluba nije izostala.

- Ove godine nismo u mogućnosti na primjeren način obilježiti Dan ružičaste vrpce zbog koronavirusa, a odgodili smo i snimanje Milenijske fotografije. Dan ružičaste vrpce posvećen je prevenciji raka dojke pa ovim putem pozivam sve žene da posvete pažnju svom zdravlju i obave pregled dojki ultrazvukom i mamografiju – poručila je predsjednica Kluba, Bora Duvnjak.

Kako je kazala Duvnjak, cilj ove akcije je podići svijest žena o zdravlju dojke, a to znači odlaziti jedan put godišnje na preventivni pregled  ultrazvukom te na mamografiju po potrebi te je istaknula kako su jako važni i bitni samopregledi dojke jer svaka žena najbolje poznaje svoje tijelo i prema tome može najprije uočiti svaku promjenu na tijelu.

Rak dojke je najčešće dijagnosticirana zloćudna bolest. Više od 355 tisuća žena u zemljama članicama EU će se prema procjenama u 2020. godini suočiti s dijagnozom raka dojke, što je 13,3 posto od svih dijagnoza raka.

Prema posljednjim objavljenim podacima  u Hrvatskoj u 2017. godini zabilježeno je 2767 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2019. godini 752 žene. Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća i raka debelog i završnog crijeva. 

Dodajmo, kako je odlukom Vlade Republike Hrvatske 2006. godine pokrenut  Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju se sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50  do 69 godina.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij