hren
 
SPLIT - Turistička špica sezone produžava se za desetak dana! Bez obzira što će u utorak pokazati prvi statistički pokazatelji o tome koliko se gostiju odmara na Jadranu na polovici kolovoza, jasno je da su gotovo svi raspoloživi turistički kapaciteti - popunjeni. Ako je suditi po tome, na našoj obali je trenutačno najmanje oko 800 tisuća gostiju, bez onih u vikendicama i kućama za odmor. Da su sve postelje u kolovoškoj špici popunjene, vrlo je lako provjeriti pozivima turističkim uredima ili agencijama diljem Jadrana koji će vam redom odgovoriti kako "zovete u najgore vrijeme, svi su već rezervirali i stigli, žao nam je, možda nešto nađemo malo dalje." Bolski Zlatni rat - kupač na kupačuVikend koji je obuhvatio i blagdan Velike Gospe donio je novu smjenu gostiju, ali je još uvijek više njih bilo u dolasku nego u odlasku. Tako se zapravo prvi put poslije dugo godina turistička špica sezone produžila i na vrijeme iza tog blagdana jer je u ovom tjednu gotovo najbolja ovosezonska popunjenost svih kapaciteta, a prema najavama slično će biti i idućeg tjedna. Prema sadašnjem stanju prodaje u hotelima, slobodnih kreveta neće biti najmanje do 25. kolovoza, što onda jamči i dobro punjenje privatnog smještaja. U svim marinama nautičkog turizma bilježe se ovosezonski rekordi i broj plovila veći od 10 do čak 30 posto nego lanjske godine. Dobre meteorološke prognoze za idućih desetak dana trebale bi biti i najavama nastavka sezone u kampovima, što bi sve zajedno trebalo činiti najbolji turistički kolovoz u samostalnoj Hrvatskoj.
Da to nije samo vanjski dojam zbog gužvi koju stvaraju gosti, govore i podaci "Jadrolinije" koja bilježi za nekoliko postotaka bolji promet od lanjskog, svoje rekorde ovih dana knjiži i nacionalni prijevoznik Croatia Airlines, a na naplatnim kućicama na putu k moru blagajne se pune milijunskim iznosima, a u splitsku i dubrovačku zračnu luku sletjelo je preko vikenda više od stotinjak zrakoplova punih gostiju. Vodeće banke objavile su da im je promet na bankomatima ove godine u srpnju veći 20 posto od lanjskoga što pripisuju boljoj potrošnji gostiju, pa bi i financijski rezultati ukupno trebali donijeti bolju zaradu.
- Po sadašnjim pokazateljima, kolovoz bi trebao biti bolji od lanjskoga i to u svim oblicima smještaja, a to smo i očekivali. Dogodio nam se dvostruki feragosto - s Nijemcima i Talijanima koji su došli u isto vrijeme, ali i produžili špicu. Najave za rujan su odlične, a do sada evidentirana zarada pokazuje da će i u tom dijelu biti bolje nego lani - kaže Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij