NOVI MURAL BY TORCIDA
Splitska Torcida ovih je dana dovršila jedan poseban mural u Vukovarskoj ulici u Splitu, posvećen najmlađim žrtvama vukovarske tragedije, a u isto vrijeme i kaštelanski članovi Torcide u svom su gradu dovršili mural u čast hrabrih hrvatskih branitelja. Ne treba naglasiti da su oba murala svjetlo dana ugledala uoči najtužnijeg i najponosnijeg dana u Hrvatskoj, Dana sjećanja.

Na velikom muralu, koji od sada stoji na zidu brze ceste u Kaštel Kambelovcu, Torcida je napisala „Starih zvonika odjekuje zvon, svi ćemo čuvati hrvatski dom“. Osim ove poruke tu su i obilježja Hrvatske vojske, gardijskih brigada Tigrovi, Gromovi, Kune, Pauci, Sokolovi, Pume i Vukovi, kao i obilježje HOS-a.

Autori murala nisu ovom prigodom željeli govoriti o njegovom nastanku, ali mi smo zabilježili da se
mural se radio danima i noćima, a završetak se proslavio uz nezaobilazne Torcidine rekvizite, bengalke.

Iako i ovaj mural, poput drugih, može izazvati cijeli niz pitanja, od zakonskih propisa koji uređuju nastajanje murala pa do ratne tematike četvrt stoljeća nakon završetka Domovinskog rata, njegova poruka jasno govori da mladi znaju pokazati zahvalnost svojim očevima, za sve ono što su dali u stvaranju samostalne države.
Ujedno, svojim su radom postigli i cilj, otrgnuti od zaborava žrtvu hrvatskog naroda, pri čemu je sloboda plaćena krvlju hrabrih ratnika.

 

 

Foto: Ivana Topić (PGK) i čitatelj


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij