hren
 
Dugogodišnji MUP-ov slogan "Dok piješ, ne vozi" od sutra će praktično postati zapovijed. Sutra, naime, na snagu stupa novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji, među ostalim, potpuno zabranjuje vožnju pod utjecajem alkohola. Današnjih dopuštenih 0,5 promila u krvi vozača zamijenit će čista ništica. Sve iznad te apsolutno najniže granice bit će kažnjivo, i to vrlo drastično u novcu, kaznenim bodovima i višemjesečnom oduzimanju vozačkih dozvola.

Polemike zbog zakona
Zbog te odredbe već više od mjesec dana, otkako je Sabor prihvatio novi zakon, traju žestoke polemike. Ugostitelji, vinari i turistički djelatnici bune se da će nula promila negativno utjecati na naš turizam, a posljednjih dana na njihovu stranu staju i oporbeni političari. Vladajući saborski zastupnici i oni koji ih podupiru tvrde, pak, da su zakon donijeli zbog drastičnog povećanja broja prometnih nesreća i sve više ozlijeđenih i poginulih u prometu.

A crna statistika ove je godine još crnja nego proteklih godina u prosjeku svakoga dana u prvih sedam mjeseci ove godine na našim su cestama poginule po dvije osobe. Uzimajući u obzir te crne brojke, oni koji sumnjaju u Vladine namjere tvrde da je jedan od bitnijih ciljeva novog zakona popunjavanje sve većih rupa u državnom proračunu.

Nisu, naime, povećane samo kazne za vožnju pod utjecajem alkohola. Višestruko su narasle i sve ostale kazne za prebrzu vožnju, nevezivanje pojasevima u automobilima, prolazak kroz crveno na semaforu, za vožnju motociklom ili biciklom bez kacige... Od sutra će se vozači drastično kažnjavati i za razgovore mobitelom tijekom vožnje, i to sa 500 kuna globe.

Kazne i mito
Zbog drastičnih kazni postavlja se pitanje hoće li Hrvati stvarno početi u većoj mjeri poštovati prometne propise. Neki vjerojatno i hoće, ali će vjerojatno biti i onih koji će ponovno s pomoću koje stotice kuna pokušati uvjeriti policajce da im progledaju kroz prste. Događalo se to i dosad, pa je teško vjerovati da će se nešto promijeniti preko noći.

Veće kazne neće u tom pogledu ništa promijeniti. Podmićivanje policije, odnosno to što neki policajci traže mito, ne može se riješiti preko noći. Takva praksa ovisi o sustavu, svijesti građana, odnosu državnih službenika prema poslu i, na kraju, o općoj prometnoj kulturi objašnjava Zorislav Antun Petrović, predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala Hrvatske (TIH), organizacije koja posljednjih godina, među ostalim, pokušava utjecati na svijest javnosti o korupciji.

Prije godinu dana GfK Centar za istraživanje tržišta proveo je za TIH na reprezentativnom uzorku od tisuću stanovnika Hrvatske opsežno istraživanje o odnosu prema korupciji. Čak 57,7 posto ispitanika mislilo je tada da je korupcija u policiji raširena, 25,4 posto smatralo je da je prisutna, a samo 13 posto da ona ne postoji ili je rijetka.

Svjesni smo toga da više kazne otvaraju više prostora za korupciju. Poduzeli smo odgovarajuće mjere da tome stanemo na kraj ističe Zlatko Mehun, glasnogovornik MUP-a. Posljednja četiri vikenda prati se i rad policijskih ophodnji na cestama. Prosječno se u njima angažira od 3000 do 3800 policajaca, a oni ispišu oko 7000 prekršajnih prijava po vikendu. Veća medijska promidžba i nove autoceste, smatra Mehun, pridonijele su smanjenju broja poginulih tijekom tih vikenda.

Više: Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost)

    :grin

    oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij